Modificată legea privind călătoria minorilor români în străinătate

ACTUALIZARE 16 Octombrie, 2016: Am primit astăzi un email în care suntem întrebați dacă această informație este adevărată. E normal să avem dubii, la câte informații false apar în fiecare zi, pe diverse teme, de aceea ne întoarcem cu o confirmare și o rugăminte.

În primul rând rugămintea: pentru orice dubiu, vă rugăm să contactați Poliția de Frontieră Română la următoarele date de contact:
– pentru informații: 021.9590
– alte probleme: 021 316 25 98 sau 021 318 25 98
– e-mail: pfr@igpf.ro

Toate informațiile au fost preluate de pe site-ul oficial al Poliției Române de Frontieră, de pe acest link.
De asemenea, condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori sunt afișate pe site-ul lor la acest link.
În condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori este precizat foarte clar, mai jos, următoarele:
Condiții de ieșire din țară pentru cetățenii români minori

Intrată în vigoare în data de 30 Septembrie 2016, Legea nr. 169 prevede modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind libera circulație a românilor în străinătate.

Noua lege aduce, printre altele, 2 modificări majore.

Prima modificare importantă este legată de ieșirea minorilor din țară, în condițiile în care aceștia au reședința sau domiciliul în țara de destinație. Astfel, dacă până la acea dată, prin Legea 248/2005, se interzicea călătoria minorului din România în străinătate fără o procură de la părinți sau un tutore legal, chiar și în condițiile în care reședința minorului era în țara de destinație, prin aplicarea Legii nr. 169/2016 și începând cu data de 6 Octombrie, 2016, acest lucru este posibil acum, minorul, însoțit totuși de un adult, putând ieși din țară chiar și în lipsa unei procuri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De subliniat faptul că acest lucru este posibil doar dacă minorul are reședința sau domiciliul în țara de destinație, altfel legea menține în continuare necesitatea unei procuri de la părinți sau reprezentantul legal, în cazul în care minorul se deplasează într-o altă țară decât cea de reședință sau în care are domiciliul declarat.

A doua modificare demnă de menționat privește perioada  pe care este valabilă declarația dată de părinți sau tutorele legal pentru ca minorul să poată ieși din țară. Dacă până la această modificare era nevoie de o declarație legalizată la fiecare ieșire din România, acum declarația poate rămâne valabilă până la 3 ani, ușurând astfel puțin viața familiilor care se regăsesc în astfel de context.

Pentru a da un exemplu concret despre cum vor fi aplicate aceste modificări, o familie care are unul sau mai mulți copii cu rezidența în Italia, poate trimite copiii din România în Italia oricând și cu orice persoană adultă, fără a mai fi nevoie de o procură din partea părinților, atât timp cât țara de destinație este Italia, unde copii au rezidența sau domiciliul, și nu altă țară.

În schimb, dacă aceeași familie vrea să trimită copiii rezidenți în Italia, spre România sau oricare altă țară, trebuie respectată legea în vigoare din Italia, asupra căreia vom reveni într-un alt articol.

Un ultim lucru important de reamintit este că însoțitorul minorilor, dacă nu este unul din părinți sau reprezentantul legal, este obligat să prezinte la frontieră și cazierul judiciar.

Sursa: Poliția de Frontieră Română