O femeie refuză să-și mai epileze mustața și sprâncenele: „Cheltuim prea mult timp și bani pentru niște standarde impuse de societate”

Eldina Jaganjac, o femeie în vârstă de 31 de ani din Copenhaga, Danemarca, a ales să nu se mai epileze pe buza superioară și între sprâncene, în ciuda comentariilor răutăcioase și a privirilor insistente ale celor din jur.

Decizia ei vine ca o formă de protest față de așteptările societății privind aspectul feminin și consumul de timp și bani pe care femeile trebuie să îl dedice îngrijirii personale, spre deosebire de bărbați.

„În comparație cu bărbații, se așteaptă să cheltuim mai mult timp și bani pentru aspectul nostru doar pentru a fi considerate acceptabile din punct de vedere vizual în societate, mai ales atunci când ne aflăm în spații publice. Dacă un bărbat nu se bărbierește și nu-și smulge sprâncenele, nimeni nu comentează și nu este nimic ieșit din comun”, a transmis tânăra.

Tânăra a împărtășit pentru Daily mail că, înainte de a-și lăsa sprâncenele să crească natural, se simțea constrânsă de standardele impuse femeilor de societate, în general, cu privire la aspectul lor.

photo_2024-01-31_17-52-15
Eldina Jaganjac. Sursa foto: Daily mail

Ea a subliniat discrepanța dintre așteptările față de bărbați și cele față de femei în ceea ce privește îngrijirea personală, menționând că bărbații nu se confruntă cu aceleași presiuni pentru a-și modifica aspectul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În martie 2020, Eldina a decis să renunțe la epilarea sprâncenelor și a mustății, lăsându-le să crească în mod natural.

Ea afirmă că acum nu îi mai pasă de părerea celorlalți și că această schimbare i-a adus mai multă încredere în sine.

„Acum, am ales să mă concentrez pe sarcinile și obiectivele pe care le am de îndeplinit și mai puțin pe modul în care arăt, iar dacă oamenii mă plac sau nu, nu-mi pasă!”

Deși recunoaște că este de multe ori jignită pe stradă și că unii bărbați se uită la ea de parcă ar avea „un al doilea cap”, Eldina spune că totuși o anumită atenție pozitivă din partea bărbaților a crescut. Ea consideră că sprâncenele și părul facial funcționează ca un filtru pentru a elimina potențialii parteneri prea conservatori.

Femeia crede că reacțiile negative pe care le primește se bazează pe nesiguranța de sine a celorlalți, care își pun sub semnul întrebării propriile norme de gen. Ea a observat că majoritatea comentariilor răutăcioase provin de la adolescenți pe rețelele sociale sau pe stradă, sugerând că aceștia sunt confuzi în fața rolurilor de gen tradiționale.

În ciuda provocărilor, Eldina se simte mai încrezătoare și mai liberă să facă alegeri neconvenționale, încurajând pe toți oamenii să facă ceea ce se simt confortabil pentru ei înșiși.

Ea a subliniat importanța dreptului fiecărei persoane de a decide cum dorește să arate, criticând standardele de frumusețe care forțează femeile, în special din anumite regiuni geografice, să se conformeze unor idealuri înguste de feminitate.

De asemenea, tânăra femeie crede că societatea ar trebui să pună mai puțin accent pe îndepărtarea părului corporal la femei și să se concentreze pe aspecte mai importante, promovând, de exemplu, acceptarea diversității.

„Cred că trebuie să ne punem întrebarea: de ce noi, ca societate, considerăm că este atât de important ca femeile să-și îndepărteze firele de păr de pe corp? Cred că acest lucru ar trebui să fie irelevant, deoarece există atât de multe alte lucruri și mai importante asupra cărora să ne concentrăm.

Distribuie acest articol