19 martie – Ziua pașaportului românesc

Ziua pașaportului românesc este sărbătorită, în fiecare an, la 19 martie.

Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau, în esenţă, identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor.

La 19 martie 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă care se referea la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor”. Legea prevedea că „Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”.

Emise în numele regelui, pașapoartele aveau formatul unei cărți mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind compuse din 20 de pagini numerotate. Fiecare pagină a pașaportului avea un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul „ROMÂNIA’, iar dedesubt cuvântul „PASPORT”’.

În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare. Ultima modificare și completare adusă Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost adusă prin legea 175/2013, publicată în Monitorul Oficial din 11 iunie 2013.

În 2016 s-a eliberat cel mai mare număr de pașapoarte din ultimii șase ani

Serviciile pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple au primit în 2016 un număr de 1.186.199 cereri de eliberare a pașapoartelor simple electronice și temporare, în creștere cu 24% față de anul 2015 și cu 42% față de anul 2010, precizează MAI.

Tendința de creștere a numărului de solicitări se menține și în acest an, în lunile ianuarie și februarie a.c., fiind primite 221.359 cereri de eliberare a pașapoartelor simple electronice, față de 181.300 în aceeași perioadă a anului 2016, precizează comunicatul MAI.

Pentru a putea răspunde volumului mare de solicitări înregistrate mai ales în sezonul estival al anului, la nivelul Direcției Generale de Pașapoarte și al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice, precum prelungirea timpului de lucru cu publicul și introducerea unui program-pilot de programare online în municipiul București (în două locații) și în județele Bacău, Cluj, Iași, Timiș și Vaslui.

V-ar mai putea interesa:

Taxele pentru eliberarea pașapoartelor precum și alte taxe consulare vor fi eliminate de la 1 februarie 2017

Lista noilor prețuri pentru serviciile oferite de consulatele românești după eliminarea taxelor consulare de la 1 februarie 2017

Pașaportul temporar sau în regim de urgență. Situațiile în care se eliberează și actele de care avem nevoie

Informații despre aplicarea apostilei de la Haga emisă de autorităţile româneşti competente

„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene” – nelipsit din biblioteca emigrantului român

- Mai multe articole după publicitate - Leonte Funeral Service

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole

Publicitate
Susține publicația noastră!