25 martie, Summit-ul UE. Roma blindată, măsuri de securitate antiterorism fără precedent în capitala italiană

5000 de agenți antiterorism, zona aeriană închisă, străzi și zone închise traficului sau cu trafic limitat, controale la intrările în oraș, pe autostrăzi, în aeroporturi, porturi iar gările și stațiile de metrou, sub supravegherea strictă a forțelor de ordine.

Așa se va prezenta Roma sâmbătă, 25 martie, un oraș blindat, în alertă de securitate maximă, în perspectiva Summitului care va marca 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al Uniunii Europene și la care vor participa cei 27 de lideri ai statelor membre.

După atentatul din Londra, forțele de securitate au fost sporite cu un număr de încă 2000 de agenți pe lângă cei 3000 deja preconizați.

În cursul zilei de vineri, liderii statelor membre UE vor fi primiți în audiență la Vatican de papa Francisc, iar în ziua următoare vor avea loc ceremoniile de marcare a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, cel care, în 1957 a dat naștere primului nucleu care avea să pună bazele a ceea ce va fi Comunitatea Economică Europeană.

Măsurile de securitate au fost deja consolidate la Roma și în perspectiva marșurilor pro și anti-UE, la care sunt vineri așteptați 6.500 de manifestanți pro-UE și 13.500 demonstranți anti-UE.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Oficiali italieni au precizat că vor fi create două zone de securitate în jurul clădirilor guvernamentale care vor găzdui evenimentul de sâmbătă de la Roma.

Circulația pietonilor va fi interzisă în zonele primăriei din Roma și a Palatului prezidențial Quirinale.

Una dintre zonele de securitate, numită „blue area” (zona albastră), culoarea drapelului UE, va fi în jurul primăriei capitalei (Campidoglio) și va fi echipată cu puncte de control și 100 de camere de supraveghere. Va fi închisă traficului pietonal, vor avea acces doar persoanele rezidente și lucrătorii.

Zona „green” (zona verde), va fi în jurul Palatului prezidențial (Quirinale), unde de asemenea vor fi deviații ale traficului și va fi închis accesul pietonal.

Zona albastră și zona verde în ziua Summit-ului

În cele două zone de maximă siguranță cât și în imediata lor apropiere, va fi interzisă parcarea autoturismelor, începând cu orele 19.00 de vineri, 24 martie.

Anulate liniile de autobuz în zonele „blu” și „green”, (zonele primăriei, Campidoglio și a Palatului prezidențial, Quirinale).

Stațiile de metrou Colosseo, Barberini și Spagna vor fi închise pe toată durata zilei de sâmbătă.

Capătul de linie al tramvaiului 8 va fi limitat la stația Arenula/ Cairoli.

Muzeele și ariile arheologice din cele două zone vor fi închise pe toată durata zilei de sâmbătă, 25 martie. Nu se va putea vizita: „Colosseo”, „Foro romano e palatino”, „Foro di Traiano”, „Domus Aurea”, „Musei capitolini”, „Complesso del Vittoriano” și „Scuderie del Quirinale.”

Autoritățile au stabilit două itinerarii diferite pentru participanții la cele două marșuri pro și anti-UE, astfel încât să se evite eventuale ciocniri între manifestanți.

Distribuie acest articol