29 august – 3 septembrie: din Maramureș la Roma, „Pe urmele lui Badea Cârțan”

Un grup de scriitori, ziarişti, oameni de cultură, rapsozi populari din județul Mureș, au iniţiat proiectul cultural „Pe urmele lui Badea Cârţan”, care se va desfăşura în perioada 29 august – 3 septembrie 2018, la Roma, în Italia.

Evenimentul are ca principală ţintă, pe de o parte evocarea unui personaj fascinant, Badea Cârţan (Gheorghe Cârţan, 1846-1911, cel care în 1896 a plecat pe jos la Roma, din dorinţa de a vedea Columna lui Traian, simbolul originii latine a poporului român), iar pe de altă parte, marcarea Zilei Limbii Române, la data de 31 august. Cele două momente se vor desfăşura la Roma, în imediata vecinătate a monumentului „Columna lui Traian” din Via dei Fori Imperiali (Piazza Venezia).

În acelaşi cadru, vor fi susţinute recitaluri de muzică şi poezie, vor fi lansări de carte ale scriitorilor participanţi la proiect.

Duminică, 2 septembrie 2018, mureşenii vor fi oaspeţii unei întâlniri cu români din diaspora şi cu membri ai Cenaclului de la Roma, coordonat de Valeriu Barbu.

Vor participa: Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Sorina Bloj, Dinuca Burian, Maria Borzan, Codruţa Băciuţ, Viorica Şutu, Gina Moldovan, Marioara Popovici, Sorina Sav, Maria Piştănilă ş.a., în total cincizeci de entuziaşti promotori ai valorilor culturale româneşti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Proiectul, inclus în calendarul Centenarului Marii Uniri, organizat de Primăria municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Biblioteca orăşenească „Liviu Rusu” din Sărmaşu, Biblioteca comunală Ibăneşti, Associazione ”Cenaclul de la Roma”, se derulează sub egida Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Cordonatori acestui proiect sunt Sorina Bloj şi Nicolae Băciuţ.