50 de vaci care pășteau pe un câmp din Italia au murit în doar câteva minute. „Au căzut ca muștele”

Un număr de 50 de vite au murit pe un câmp din Italia după ce au mâncat o cereală care, pe timp de secetă, devine otrăvitoare pentru animalele rumegătoare.

Giacomino Olivero, un crescător de vite rasa Piemonteză, și-a dus duminică, 7 august, cele 160 de animale la păscut pe un câmp care îi aparținea și era plantat cu sorg, aflat la doar un kilometru distanță de grajdurile vitelor, situate în localitatea Sommariva del Bosco din provincia Cuneo (Piemont).

Cum au ajuns pe câmpul respectiv, animalele au început să pască dar, după doar câteva minute, nu mai puțin de vreo 50 de vite au început să tremure, să se sufoce și s-au prăbușit fără suflare la pământ, după cum relatează cotidianul Corriere della Sera.

Sursa foto: Corriere della Sera

Se pare că unele soiuri de cereale, din cauza temperaturii ridicate și a secetei accentuate, au dezvoltat anumite toxine transformându-se într-o hrană otrăvitoare pentru bietele animale. La această oră, experții fac analize atât asupra plantelor de sorg ingerate de animale, cât și asupra leșurilor acestora.

Originar din Africa de Est, unde era cultivat încă din sec IV î.Hr, sorgul este o cereală bogată în substanțe nutritive, are cărui boabe sunt mici, rotunde și, de obicei de culoare albă sau galbenă, deși există și soiuri roșii, negre, maro sau violet.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sorg

Pe mapamond, sorgul este a cincea cea mai cultivată cereală, după grâu, porumb, orez și orz. Mulți fermieri preferă cultura de sorg datorită toleranței sale la secetă și căldură excesivă, precum și lipsei de pretenții față de calitatea solului unde este cultivat.

Intoxicarea

„Omorâte ca muștele”, a declarat proprietarul vitelor. „Imediat am dat alarma și au intervenit medicul veterinar de la fermă, Giovanni Toppi, medicul veterinar Braidese de la ASL, Francesco Acciari, împreună cu poliția silvică din localitatea Bra. Am încercat să salvăm celelalte capete”, a explicat fermierul Olivero.

Giacomino Olivero, crescătorul de vite. Sursa foto: captură video TGR Piemonte

Specialiștii italieni au precizat că unele tipuri de sorg, dacă sunt tinere, în condiții de secetă severă pot dezvolta substanțe toxice, cum ar fi cianura de hidrogen, care este letală pentru bovine în special și rumegătoare în general.

„Nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de serios”

Elia Dalmasso, președintele asociației crescătorilor de bovine ARA din regiunile Piemont și Liguria (care reunește 6.300 de companii din cele două regiuni, cuprinzând peste un milion de capete dintre care 300 de mii de vite de rasă piemonteză) a declarat: „Un fapt neașteptat care ne-a impresionat pe toți. Fermierii știu că sorgul și porumbul, dacă sunt sub stres datorat lipsei de apă, pot produce toxine: cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru. Dar nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de grav”.

„Se așteaptă rezultatele testelor”

În cauză a intervenit și Coldiretti din Cuneo (principala organizație a antreprenorilor agricoli de pe teritoriul provinciei), explicând faptul că în ipoteza intoxicației cu sorg „așteptăm în continuare rezultatele testelor pe cadavrele de animale: orice altă considerație de natură tehnico-agronomică este prematură”.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit organizației Coldiretti, „înainte de a ajunge la considerații pripite, vă recomandăm să așteptați rezultatele analizelor efectuate de Institutul Zooprofilactic și ASL Cn2, mai ales pentru a oferi orice informații utile altor crescători. Directorul Coldiretti Cuneo, Fabiano Porcu, a conchis: „Este inutil să dăm o alarmă falsă, care nu ajută ferma, și riscă să afecteze și mai mult sectorul zootehnic deja încercat din greu de creșterea costurilor de producție”.