Cardamom, o mirodenie extrem de benefică pentru sănătate. Previne cancerul și combate depresia

Considerată „regina condimentelor”, deși este al treilea cel mai scump condiment după șofran și vanilie, cardamomul este o mirodenie mai puțin cunoscută la noi, dar care are numeroase proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii, fiind folosit în mod tradițional în Ayurveda și medicina chineză de sute de ani, potrivit organicfacts.net.

Ce este cardamomul?

Cardamomul este o sursă bogată în minerale precum fier, magneziu, seleniu, zinc și mangan. Alți nutrienți includ calciu, potasiu, vitamina B piridoxina și vitamina C. De asemenea, poate conține cantități mici de proteine, fibre alimentare și acizi grași Omega 3, conform unui studiu al USDA Food Data Central.

De asemenea, cardamomul conține compuși naturali cu proprietăți antioxidante, care se pot dovedi a fi de ajutor în prevenirea multor boli cronice. A nu cunoaște toate nuanțele despre acest condiment excepțional este o frivolitate de neiertat, deoarece există multe opțiuni pentru utilizarea lui.

În familia de plante Zingiberaceae, din care face parte și ghimbirul, cardamomul se distinge în mod evident. Țărmurile misterioase ale Indiei și Ceylonului, cu numeroase plantații de culoarea smaraldului, sunt considerate patria acestei mirodenii. Totuși, în ultimele decenii, Guatemala a devenit lider în producția de cardamom.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cardamomul are un aspect unic, astfel încât nu va fi dificil să-l distingem chiar și dintr-o ofertă mai mare de condimente, așa cum sunt expuse acestea în piețele asiatice. Fructele acestei plante erbacee sunt recoltate în stare necoaptă. Ca formă, sunt niște păstăi mici, de aproximativ 1 cm, cu semințe negre în interior.

Există două tipuri sau subspecii principale ale acestui condiment. Denumirile lor științifice sunt Elettaria, cardamom verde, și Amomum care reprezintă cardamomul negru, alb sau roșu. Păstăile de Elettaria sunt mici și de culoare verde deschis, iar păstăile de Amomum sunt ceva mai mari și de culoare maro.

Ce gust și miros are cardamomul?

Cardamomul verde are o aromă dulce de mentă și lămâie. Atât semințele, cât și păstaia au o aromă bogată și sunt adesea folosite în deserturi, mâncăruri calde și picante, precum și în băuturi aromate precum cafeaua și ceaiul.

Mirosul de cardamom nu poate fi confundat cu alte arome, deoarece este foarte intens și unic. Tonurile de camfor sunt, de asemenea, bine resimțite. Parfumul condimentului se datorează prezenței unei cantități mari de uleiuri esențiale.

Utilizarea cardamomului este o practică clasică ayurvedică. Indienii îl folosesc nu doar ca un adaos picant la mâncărurile lor tradiționale, ci și ca medicament. Toate proprietățile sale se datorează compoziției unice a fructului. Cardamomul include:

– uleiuri esențiale (procentul acestora depinde de soi și timpul de recoltare, variind de la 3 la 8%);

– vitamine din grupa B, care asigură derularea corectă a tuturor proceselor biochimice și energetice din organism;

– proteine;

– amidon;

– oligoelemente (zinc, calciu, fier, magneziu, fosfor).

Proprietățile utile sunt oferite mai ales de uleiurile esențiale, deoarece compoziția cardamomului include astfel de componente:

– borneolul este un conservant natural cu acțiune antiinflamatoare și pronunțat antibacteriană;

– linalolul este o substanță asemănătoare ca acțiune cu antidepresivele;

– cineolul favorizează expectorația ușoară la tuse, în combinație cu proprietăți antiseptice;

– amidonul se caracterizeaza prin efectul calmant și analgezic asupra organismului;

– camforul este renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii.

La ce ajută consumul de cardamom?

  1. Menținerea funcționării depline a sistemului cardiovascular: scăderea nivelului de colesterol și prevenirea apariției cheagurilor de sânge.
  2. Prevenirea cancerului, datorită proprietăților antioxidante și lupta împotriva radicalilor liberi.
  3. Combate depresia. Utilizarea eficientă a uleiului esențial de cardamom pentru aromaterapie.
  4. Normalizarea tubului digestiv. Condimentul stimulează digestia și curăță organismul.
  5. Tratamentul bolilor respiratorii. Se descurcă bine cu nasul care curge, cu tusea și cu bronșita prelungită.
  6. Îndepărtarea spasmelor din toate organele interne și mușchi. Rezolvarea problemelor dentare. Cardamomul nu numai că împrospătează respirația, dar are și un efect de vindecare asupra gingiilor și a cavității bucale.
  7. Ajutor la crize de astm. Efectul tonic al cardamomului te poate trezi și revigora într-o dimineață mohorâtă sau poate combate greața apărută în timpul unei călătorii lungi.
  8. Cardamomul ajută la combaterea anemiei, îmbunătățește circulația sângelui.
  9. Zincul, care se găsește din belșug în cardamom, este foarte important pentru sănătatea umană. Acest microelement este responsabil nu numai pentru imunitatea generală, ci și pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor.
Cardamom măcinat

Contraindicațiile cardamomului

Pe lângă proprietățile sale benefice, compoziția chimică bogată a cardamomului aduce și o serie de restricții de utilizare. Iată care sunt acestea:

– boli ale vezicii biliare, deoarece condimentul activează producția de bilă;

– ulcer peptic, gastrită și alte probleme ale tractului gastrointestinal, manifestate prin creșterea acidității la nivelul stomacului;

– hipertensiune arterială, deoarece cardamomul are un efect tonic remarcabil și poate provoca o creștere a presiunii arteriale;

– reacții alergice individuale la componentele condimentelor.

Perioadele de sarcină și alăptare la femei sunt, de asemenea, contraindicate pentru utilizarea acestui condiment parfumat, deoarece în aceste perioade utilizarea oricăror condimente exotice este imprevizibilă.

Beneficiile consumului de cardamom pentru femei

Pe lângă proprietățile vindecătoare generale ale cardamomului, femeile vor aprecia cu siguranță calitățile sale benefice.

  1. Efect benefic asupra sistemului genito-urinar. Cardamomul ajută la tratarea delicată a cistitei și nefritei.
  2. Capacitatea de a ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus. Cardamomul are un efect puternic de stimulare asupra sistemului digestiv, accelerează metabolismul și elimină toxinele. Toate acestea normalizează procesele metabolice, ajută la pierderea în greutate și la atingerea siluetei dorite.
  3. Reducerea durerii în timpul menstruației – aceasta se realizează prin proprietățile antispastice ale condimentului.
  4. Creșterea libidoului feminin, îmbogățirea impresiilor sexuale – cardamomul este de mult timp cunoscut ca afrodisiac.
  5. Îngrijirea cuprinzătoare a pielii, atunci când pe ea se aplică ulei de cardamom. La folosirea acestui ulei în timpul unui masaj, pe lângă efectele hidratante, întregul corp este relaxat de o subtilă aromă condimentată.
  6. Îmbunătățirea structurii părului, întărirea foliculilor de păr atunci când se aplică pe buclele măștilor cu cardamom.

Beneficiile cardamomului pentru pierderea în greutate

În alimentația modernă, cardamomul joacă un rol semnificativ. Datorită efectului său de activare asupra întregului tract gastro-intestinal, condimentul este clasificat ca o substanță naturală de ardere a grăsimilor. Acest condiment accelerează de fapt metabolismul, ceea ce duce în mod natural la pierderea în greutate și la normalizarea întregului organism.

Datorită stabilirii metabolismului energetic, arderea grăsimilor și carbohidraților nu numai că crește, dar se menține și la un nivel constant ridicat, ceea ce garantează o pierdere în greutate uniformă și stabilă. Important de reținut! Impactul oricărui produs asupra organismului este foarte individual, așa că doza și metoda de aplicare trebuie selectate cu atenție.

Beneficiile consumului de cardamom pentru bărbați

Reprezentanții sexului puternic ar trebui să acorde o atenție deosebită acestui condiment. Cardamomul poate fi util nu numai pentru frumusețea și sănătatea feminină, ci și pentru corpul masculin.

Din păcate, lumea modernă cu ritmul ei alert are un efect dăunător asupra bărbaților. Este afectat în special tractul urinar. De asemenea, la fel ca la femei, cardamomul face față unor astfel de probleme ale bărbaților, cum ar fi cistita și nefrita, precum și cu cele specifice – prostatita și adenomul de prostată.

Având un efect terapeutic asupra organelor genitale, cardamomul crește semnificativ nivelul vieții sexuale. Ajută la tratarea impotenței și a altor disfuncții erectile. Un alt plus îl reprezintă întărirea generală a imunității, menținerea tonusului vital și o poziție de viață activă.

Cardamom verde

Când cardamomul autentic este recoltat prin cules manual tradițional, apoi uscat în două etape în lumina directă a soarelui, rezultatul este o varietate direct verde a acestui condiment. Are cel mai pronunțat gust și miros și este considerat cel mai scump. Există legende precum această plantă a crescut în Grădinile Suspendate din Babilon.

Conținutul de uleiuri esențiale este maxim în acest tip de condimente, prin urmare efectul său asupra organismului uman este mai pronunțat. Acest lucru este valabil atât pentru influențele pozitive, cât și pentru cele negative.

Cardamomul verde are un efect benefic asupra tuturor funcțiilor de bază ale vieții, dar datorită conținutului său ridicat de ulei, cel mai adesea provoacă reacții alergice și poate agrava cursul bolilor stomacului și tractului intestinal.

Cardamom negru

Dacă acest condiment verde este considerat cel obișnuit, atunci cardamomul negru este fructul unei plante complet diferite care crește în Asia și Australia, fiind folosit și și el ca și condiment. În exterior, diferă semnificativ de omologul său verde: păstăile sale sunt de culoare maro închis, un ordin de mărime mai mare decât cele verzi, deoarece pot ajunge la 5 cm.

Semințele în sine au dimensiunea de 3 mm, având un gust mai picant decât cardamomul verde. Mirosul se distinge printr-un accent mai puțin camfor și prezența unei note de aromă de fum. Este important de știut! Acest condiment este destul de rar pe rafturile magazinelor. Cel mai simplu mod este să cumpărați acest condiment direct din țările producătoare.

Cardamom alb

O altă varietate picantă a acestui condiment este cardamomul alb, care nu este un tip separat de plantă, ci același cardamom verde, supus unei prelucrări speciale. Fructele naturale sunt atratate cu dioxid de sulf, care albește păstăile verzi. Acest lucru se face pentru a înmuia gustul și mirosul condimentului original. Această condiționare îl face mai adaptabil bucătăriilor europene datorită faptului că este mai puțin picant decât cardamomul verde.

Cum putem consuma cardamom?

Deși acest condiment este destul de neobișnuit pentru consumatorul român, utilizarea sa este foarte largă. Iată opțiunile:

– cardamomul negru este complementul perfect pentru preparatele și băuturile cu conținut scăzut de zahăr;

– este potrivit pentru a fi adăugat atât pentru primele feluri de mâncare, cât și pentru deserturi; cea mai reușită combinație este supele de leguminoase, mâncărurile cu orez, cartofii;

– condimentul este potrivit pentru mâncăruri din fructe și legume, completează bine mâncărurile cu nuci;

– condimentul măcinat este prezent în aproape fiecare amestec de condimente indian, respectiv, completează perfect orice fel de mâncare tradițională din regiunea asiatică;

– folosit pe scară largă pentru aromatizarea tuturor tipurilor de băuturi și dulciuri – de la compoturi și jeleuri până la lichioruri;

– perfect pentru îmbogățirea datelor gustative în deserturi și cereale;

– o zonă specială de aplicare este pentru ceai și cafea.

Cafea cu cardamom

Cea mai corectă opțiune de gătit este măcinarea în comun a boabelor de cafea și a cardamomului. Pentru 1 lingură boabe de cafea cafeaua se adaugă nu mai mult de 10 bobițe de cardamom. După aceea, băutura în sine este preparată similar cafelei turcești. O altă variantă este adăugarea unui vârf de cuțit de cardamom măcinat într-o ceașcă de cafea deja pregătită. Beneficiile acestei cafele constau în întărirea generală a organismului, îmbunătățirea digestiei și reducerea stresului.

Ceai de turmeric(curcuma) cu cardamom și scorțișoară

Turmericul este poate unul dintre cele mai hrănitoare suplimente pe care le puteți pune mâna. De aceea, este de la sine înțeles că o ceașcă de ceai de turmeric te poate elibera de o serie de probleme de sănătate.

Ceaiul de turmeric, așa cum este recunoscut în mod obișnuit, este cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare și antiinflamatorii. Acest ceai este recomandat îndeosebi persoanelor care suferă de artrită sau osteoporoză.

De asemenea, este un antioxidant important, care îmbunătățește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire. În timp ce oamenilor le place de obicei să adauge o linguriță de turmeric cu apă cu lămâie, ceaiul de turmeric infuzat cu condimente precum cardamomul, scorțișoară și piper este o băutură delicioasă și extrem de sănătoasă.

Ingrediente

– 2 căni de apă

– 1/4 linguriță pudră de turmeric

– 1-2 batoane de scorțișoară

– 1 praf de piper negru pudră

– 1-2 păstăi de cardamom (un vârf de linguriță cardamom măcinat)

Instrucțiuni

Pentru a face ceai de turmeric, amestecați apa, pudra de turmeric, batoanele de scorțișoară, piperul și cardamomul în proporția menționată mai sus. Asigurați-vă că deschideți coaja păstăilor de cardamom înainte de a le adăuga! Se lasă să fiarbă 10 minute, până când apa capătă culoarea turmericului. Serviți și savurați ceaiul cât mai fierbinte!

Posibile efecte secundare

Deoarece cardamomul este un condiment puternic, folosirea lui cu moderație este cea mai bună modalitate de a-i culege beneficiile. În general, este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există puține efecte secundare găsite de cercetători. Abuzul consumului de cardamom poate duce la: diaree, inflamația pielii, glosită (inflamație la nivelul limbii).

Nu există o doză recomandată de cardamom. Deci, dacă aveți vreo afecțiune preexistentă, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a îl adăuga în dieta dumneavoastră obișnuită! Dacă nu aveți afecțiuni pre-existente, asigurați-vă că aveți la îndemână acest condiment aromat și benefic!

Distribuie acest articol