Povestea incredibilă a unui român fugit în Italia pe timpul lui Ceaușescu. „Visele pot deveni realitate la orice vârstă”

Bogdan Iordăchioiu, român în vârstă de 60 de ani, rezident la Mirabella di Breganze (Veneto), va interpreta unul dintre personajele filmului „Grazie, ragazzi”, care va fi lansat joi, 12 ianuarie, în cinematografele italiene. Noul film, realizat de Riccardo Milani, îl va avea ca protagonist pe cunoscutul actor italian Antonio Albanese, iar bărbatul român va interpreta rolul unui deținut.

Bogdan Iordăchioiu este de 34 de ani în Italia și lucrează ca funcționar la Primăria din Caldogno. Actoria este o veche pasiune care acum, la 60 de ani, îi aduce o mare satisfacție.

Bogdan este un fost jucător profesionist de hochei pe gheață, de la Steaua din București, care în 1989, cu câteva luni înainte de căderea regimului comunist, a fugit din România împreună cu un coleg de echipă.

A riscat mai întâi să fie prins de grănicerii români, apoi de cei iugoslavi, dar norocul a fost de partea lui și a ajuns în Germania. De acolo s-a mutat la Altopiano dei Sette Comuni, în provincia Vicenza, unde a fost primit și angajat de clubul sportiv Asiago Hockey pentru aproximativ doi ani și jumătate.

A jucat apoi la Bosco Chiesanuova și a antrenat mai multe echipe de hochei, până când viața l-a determinat să se stabilească la Breganze, unde locuiește alături de soția sa, Elena și de fiica Maria Ines, în vârstă de 14 ani. În urmă cu cinci ani, și-a redescoperit pasiunea pentru teatru și a decis să se înscrie la Centrul de Proiecte Mira.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mai apărusem deja în România, atât în piese de ​​teatru, cât și în ecranizări, la cinema și îmi doream să mă întorc pe scenă – a spus Bogdan conform Il Giornale di Vicenza – dar niciodată nu mi-am imaginat să mă aflu pe platourile de filmare lângă unii dintre cei mai importanți actori ai cinematografiei italiene.

În filmul de față, Antonio Albanese interpretează rolul unui actor șomer, care acceptă să predea cursuri de teatru într-o instituție penitenciară. Acolo se confruntă cu o companie improbabilă, dar talentată, de prizonieri care îi reaprind pasiunea și dorința de a face teatru. Unul dintre cei cinci prizonieri este interpretat de actorul român Bogdan Iordăchioiu.

Bogdan Iordăchioiu în filmul „Grazie, ragazzi”

În pregătirea rolului din filmul „Grazie, ragazzi”, Bogdan Iordăchioiu a mers și la școala de canto pentru că personajul său trebuie să cânte o melodie de dragoste românească, la chitară. O piesă foarte dificilă care a necesitat ajutorul unui profesor de la Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma.

„A fost o experiență cu adevărat extraordinară – conchide Bogdan Iordăchioiu – care demonstrează cum visele pot deveni realitate chiar și la vârsta mea”.

Distribuie acest articol