Regele Mihai a murit. Avea 96 de ani și era diagnosticat cu leucemie

Regele Mihai a murit astăzi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta. A fost operat anul trecut în Elveția, după ce aflase, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant.

Mihai I, rege al României

Mihai I, rege al României, anii de domnie: (1927-1930, 1940-1947)

Pe 20 iulie 1927, după decesul regelui Ferdinand, care era bunicul său, Mihai I a devenit rege al României. Asta întrucât tatăl său, Carol al II-lea, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune.

Din cauza vârstei lui Mihai (6 ani), prerogativele au fost asumate la acel moment de o Regență, în perioada 1927-1930.

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, pe 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea a fost obligat să abdice, pe 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost nevoit și el să abdice și să părăsească România. În țară se instalase regimul comunist. Lui Mihai I i s-a permis revenirea abia în 1992, la 45 de ani de la plecarea în exil. Dar au mai trebuit să treacă alți 5 ani de la acel moment până când i s-a dat voie să reviziteze România. Era 1997, an în care i s-a acordat înapoi cetăţenia română, și asta după ce Ion Iliescu pierduse cu un an mai înainte puterea în favoarea lui Emil Constantinescu.

Anul trecut, în martie, a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României.

Regele Mihaicu regina Ana și fiicele lor

Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Distribuie acest articol