Omagiu cinematografic adus lui Ivan Patzaichin în Italia – „Ivan, omul cu rădăcini în ape”

Luni, 5 mai 2025, cinematograful Massimo din Torino a găzduit cinci proiecții speciale ale filmului documentar „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Intercultural al Primăriei Torino, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont (FARMP) și cu sprijinul Consulatului General al României la Torino și al Ministerului Afacerilor Externe. Filmul, realizat de Televiziunea Română în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, a adunat peste 500 de spectatori și a încheiat cu emoție a 29-a ediție a retrospectivei cinematografice „Lumi îndepărtate, lumi apropiate” (Mondi lontani, mondi vicini).

Documentarul a fost proiectat în limba română, cu subtitrare în limba italiană, pentru a permite accesul unui public larg, inclusiv participanților italieni și studenților străini care studiază limba italiană în Torino. Alegerea de a păstra limba originală a oferit totodată comunității românești ocazia rară și emoționantă de a auzi limba maternă într-un cadru cultural public, amplificând astfel impactul afectiv și sentimentul de apartenență.

Documentarul l-a readus în fața publicului pe Ivan Patzaichin, campion legendar și om de o profundă sensibilitate, cu rădăcini adânci în Delta Dunării. La finalul fiecărei proiecții, spectatorii au avut ocazia să intre în dialog cu fiica sa, Ivona Beatrice Patzaichin Rusu, și cu regizoarea filmului, Ana Preda. Moderarea și traducerea au fost asigurate de jurnalista Anca Manolea de la Radio Torino International

senza titolo (131 di 179)
Patzaichin Ivona Beatrice. Credit: Mihai Bursuc.

În public s-au aflat nu doar români și moldoveni stabiliți în Italia, ci și italieni, studenți internaționali, copii și tineri din diverse comunități care participă la activități interculturale. La proiecția de seară, de la orele 20:00, au fost prezenți mulți români și ruși lipoveni, etnia din care provenea și marele campion.

Printre participanți s-au numărat și copii români și italieni de la Clubul de gimnastică G&A Academy, antrenați de fosta gimnastă a lotului național de junioare, Alina Pascariu. Aceasta a mărturisit că s-a regăsit în cuvintele lui Ivan Patzaichin despre munca asiduă și presiunea din spatele performanței. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Totodată, fostul canoist Mihail Vartolomei, astăzi antrenor în Italia, a vorbit cu emoție despre vocea și prezența celui care l-a format. „Ivan ne proteja, era calm și împăciuitor. A fost o prezență decisivă în viața mea”, a spus acesta.

senza titolo (140 di 179)
Mihail Vartolomei. Credit: Mihai Bursuc.

Filmul oferă un portret intim al marelui campion Ivan Patzaichin, punând în lumină valorile care l-au definit: modestia, integritatea, forța interioară și legătura profundă cu Delta Dunării. Regizoarea Ana Preda a explicat publicului: „Cel mai greu mi-a fost să-l fac prezent pe Ivan cu toată sensibilitatea lui, în toată complexitatea lui, pe autenticul Ivan căruia nu-i plăcea să vorbească despre sine și care fugea de camerele de filmare. Cred însă că am reușit și mă bucur enorm că Ivan încă inspiră și emoționează.”

ana-preda-regizor
Ana Preda, regizoarea filmului. Credit: Mihai Bursuc.

Întrebată cum este să fii fiica lui Ivan Patzaichin, Ivona Beatrice Patzaichin Rusu a declarat: „Pentru mine, Ivan Patzaichin a fost tata. Și punct. A fost doar tata – nu a fost neapărat marele campion, n-a fost marele antrenor – căci și ca antrenor a avut foarte multe reușite, cu peste 150 de medalii câștigate de sportivii antrenați de el – și nici antreprenorul. A fost pur și simplu tata. Sigur că faptul că tata a fost Ivan Patzaichin a avut avantaje și dezavantaje. Avantaje, pentru că fiind un om foarte iubit, am avut acces în medii extrem de diferite. Dar și dezavantaje… iar pentru mine, ca fiică, principalul dezavantaj a fost că era foarte mult plecat de acasă.”

Consulul general al României la Torino, domnul Cosmin Dumitrescu, prezent la eveniment alături de doamna consul Mirela Dumitrescu, a transmis un mesaj puternic despre rolul sportului ca instrument de pace și coeziune: „Când am primit din partea FARMP propunerea de a sprijini acest proiect, am fost foarte încântat. Sportul are pentru mine o semnificație aparte — e legat de pace. Cu toții știm că Jocurile Olimpice au fost create ca să oprească războaiele dintre Atena și Sparta. De-a lungul anilor, sportul a avut mereu acest rol: de a aduce oamenii împreună și de a reduce conflictele. Când sportul devine acțiune socială, lucrurile se schimbă în bine. Conflictele se liniștesc, iar comunitățile găsesc puncte comune. Sportul ne oferă exemple și știm bine că în ultima vreme ne lipsesc modelele reale în societate. Modele de disciplină, seriozitate, onoare, sacrificiu, educație și respect. Ivan Patzaichin a fost un astfel de model. Un om care a inspirat generații întregi și care ne-a arătat ce înseamnă să fii cu adevărat un campion — nu doar în sport, ci și în viață.”

Domnul consul a adus un omagiu identității etnice a lui Ivan Patzaichin, subliniind: „România este o țară în care identitatea etnică a minorităților prezente pe teritoriul său este nu doar protejată, ci și promovată ca parte integrantă a patrimoniului nostru comun.”

Natașa Dănilă Popescu, președinta FARMP, a vorbit emoționată despre semnificația personală a acestui eveniment: Când a început proiecția și am auzit primele cuvinte în limba română răsunând în sala de cinema, am izbucnit pur și simplu în plâns. A fost o reacție pe care nici n-am încercat s-o controlez. Lacrimi de emoție, de dor, de mândrie și de recunoștință. Când reușim să promovăm România și oamenii ei într-un oraș care ne-a adoptat și care a devenit a doua noastră casă, simt că mi-am îndeplinit un obiectiv. Primele imagini din Deltă m-au făcut să retrăiesc amintiri din copilărie — mirosul și clipocitul apei, sunetele liniștite ale satului, chipuri dragi, peisaje care mi-au format sufletul.”

Evenimentul de la Torino a fost mai mult decât o proiecție de film – a fost un omagiu adus unui om deosebit, un model de viață și sportiv de excepție, ale cărui valori și moștenire continuă să inspire generații. Ivan Patzaichin nu a fost doar un campion în canoe, ci un simbol al integrității, al disciplinei și al legăturii profunde cu natura, iar acest film a fost o oportunitate rară de a-l celebra într-un cadru intercultural, reunind oameni din diverse colțuri ale lumii într-o aducere-aminte a valorilor umane fundamentale.

SPUNE-LE ȘI CELORLALȚI!