Aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a marcat o transformare majoră pentru milioane de români, deschizând porțile unei Europe accesibile fără bariere birocratice. Până atunci, călătoriile în țări precum Italia erau condiționate de obținerea vizelor, adesea prin eforturi financiare și emoționale semnificative.
Florina Iana, în prezent Vargiolu, este una dintre româncele care au cunoscut pe propria piele greutățile acelor vremuri. Prima sa plecare în Italia a avut loc în 1996, într-o perioadă în care vizele se obțineau cu dificultate:
„Mi-am strâns ultimii bani și i-am dat unui prieten care mi-a promis că mă ajută cu viza. Într-o săptămână am primit pașaportul cu viza de trei luni pentru Italia”, a povestit ea pentru G4media.
Deși documentul îi permitea o ședere limitată, Florina a rămas în Italia aproape un an, lucrând ca îngrijitoare lângă Roma și trimițând banii acasă. „La întoarcere, la vamă m-au lăsat în pace, nu mi-au zis nimic”, își amintește ea.
În 2005, a plecat din nou, tot în Italia, de data aceasta cu o invitație de la o cunoștință. A obținut mai ușor viza de ședere care era de 90 de zile, însă a fost nevoită să demonstreze la vamă că are asupra ei cel puțin 300 de euro. A rămas puțin timp, după care s-a întors în România.
În 2007, după ce România a intrat în UE, Florina a revenit în Italia, stabilindu-se în Sardinia
Călătoria spre Italia de această dată a fost fără probleme, aderarea la UE oferind libera circulație ca un drept fundamental.
A continuat să lucreze ca îngrijitoare, apoi a urmat o școală pentru asistente medicale, într-o perioadă dificilă, dar care a adus și o schimbare majoră în viața sa: l-a cunoscut pe Luigi, cu care s-a căsătorit în 2011.
Ulterior, viața a pus-o din nou la încercare: „Mă simțeam tot mai rău și am decis să merg la un control medical. Așa am descoperit că am cancer.” A fost operată, iar intervenția a avut succes. De atunci, este pensionată pe caz de boală.
În ciuda greutăților, Florina privește cu recunoștință despre viața pe care și-a construit-o în Italia:
„M-a ajutat să-mi întrețin familia și mi-a dat acces la un sistem de sănătate la care în țară nu aș fi avut acces. Am avut parte de momente foarte dificile, dar nu am renunțat. Italia este a doua mea țară.”
Povestea ei este emblematică pentru milioane de români care, după aderarea la Uniunea Europeană, au profitat de dreptul la liberă circulație, un drept consfințit prin Tratatul de la Maastricht în 1992 și reglementat ulterior prin Directiva 2004/38/CE.
Astăzi, peste 5 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Cei mai mulți se află în Italia și Spania, unde comunitățile românești depășesc împreună 3 milioane de persoane.
Pentru mulți dintre ei, ca și pentru Florina, viața în Uniunea Europeană a însemnat șansa unui nou început – fără cozi la ambasade, fără vize, dar cu muncă, sacrificii și speranță.