Călin Georgescu anunță ieșirea de pe scena politică „Etapa mișcării suveraniste s-a încheiat”

Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale și o figură arhicunoscută în spațiul public din România, a anunțat că se retrage din viața politică, alegând să devină „un observator pasiv al vieții publice și sociale”.

1200-20250527-3

Declarațiile au fost făcute într-un mesaj video publicat pe contul de YouTube al postului Realitatea Plus.

Georgescu a precizat că această decizie vine pe fondul unei reflecții profunde asupra stării societății și a rolului pe care îl are politica în România.

„Lumea este sătulă de conflicte, războaie, grabă, violență și exces de politică. În România, lupta politică exagerată a dus la depolitizare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când atenția oamenilor este axată pe lupta politică, irelevantă pentru bunăstarea societății, înseamnă că oamenii profesiilor esențiale pentru bunăstarea țării sunt lăsați pe plan secund.

Astfel, țara sărăcește. Profesionalismul construiește țara, în timp ce politicul o slăbește. Azi, politica pare să fi umplut tot spațiul”, a transmis el.

În același mesaj, Georgescu a declarat că mișcarea suveranistă din care a făcut parte a ajuns la final, din punctul său de vedere, și că momentul actual nu impune reacții „cu furie” sau „jigniri”, ci conștientizare și responsabilitate.

„Viitorul nu este ceva ce ni se întâmplă, ci ceva care se construiește prin noi, prin alegerile pe care le facem în sufletul nostru, fiecare suflet alege în fiecare moment, fiecare moment este o alegere între frică, ură, dezbinare, orgoliu sau curaj, comuniune, adevăr, demnitate.”

Criticând din nou influența excesivă a politicului asupra societății, Georgescu a spus că lupta politică dusă în exces și amplificată de mass-media a contribuit la „deprofesionalizarea” României.

„Când atenția oamenilor, stimulată și speculată și de media, e concentrată pe lupta politică, desigur, irelevantă pentru bunăstarea societății, înseamnă că oamenii profesiilor esențiale pentru funcționarea țării – antreprenorii, meseriașii, meșteșugarii, țăranii, medicii, profesorii, militarii – sunt lăsați pe plan secund. Astfel, țara sărăcește. Profesionalismul dezvoltă o țară, în timp ce politica excesivă o slăbește.”

Georgescu a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături, dar și celor care l-au criticat. „Eu mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. Înțeleg prin ce ați trecut mulți dintre voi, care ați fost hărțuiți, înjosiți și marginalizați. Mulțumesc și celor care au fost contra mea, pentru că asta este valoarea democrației.”

Fostul candidat a subliniat că decizia sa este una personală și definitivă. „Alegerile pentru funcția de Președinte al României din 2025 s-au încheiat. Odată cu acestea, am ales să închei și implicarea mea activă în procesul politic, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat din punctul meu de vedere.

Vreau să subliniez că această alegere este una personală și nu implică nicio judecată asupra celor care continuă să susțină această cauză. Aleg să fiu, de acum înainte, un observator pasiv al vieții publice și sociale.

Nu este o renunțare, ci o alegere responsabilă, făcută cu respect față de popor și cu înțelegere față de situația actuală.”

Georgescu a mai anunțat că nu va mai face parte din niciun partid politic și nu are intenția de a înființa vreo formațiune.

„Îmi concentrez acum toată atenția și energia asupra familiei mele, care are nevoie de liniște și mai ales de sănătate după această perioadă intensă și tumultuoasă. Aleg să rămân în afara oricărei structuri de partid.

Nu fac parte din niciun partid politic, parlamentar sau neparlamentar, și nu sunt afiliat politic în niciun fel. Aleg să îmi păstrez o poziție neutră și echidistantă, fără apartenențe politice.

Nu doresc să ocup nicio funcție în statul român în actuala situație. Nu am intenția de a prelua conducerea vreunui partid politic și nu voi da curs unor astfel de propuneri. Nu urmăresc să creez o platformă politică și nu intenționez să înființez un partid.”

Declarațiile vin într-un context juridic delicat pentru Călin Georgescu, care este cercetat penal sub control judiciar pentru săvârșirea a șase infracțiuni.

Printre acuzațiile aduse se numără promovarea cultului unor persoane vinovate de crime împotriva umanității și promovarea unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Ancheta vizează, printre altele, un discurs susținut de Georgescu la data de 20 octombrie 2021 în Piața Universității din București, în fața unor protestatari împotriva restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, în care ar fi reprodus cuvintele, gesturile și tonul mareșalului Ion Antonescu dintr-un discurs rostit în 1940.

De asemenea, Parchetul General analizează posibilitatea extinderii urmăririi penale după ce Georgescu a citat aparent un fragment din Corneliu Zelea Codreanu, fost lider legionar, într-o emisiune televizată.

Călin Georgescu s-a prezentat marți, 27 mai 2025, în fața procurorilor, pentru a fi audiat în legătură cu aceste declarații.