22 Octombrie – Sărbătoarea națională a Statului Vatican

Pe 22 Octombrie, micul stat Vatican îşi sărbătoreşte ziua naţională.

Vaticanul este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în oraşul Roma din Italia. Întreaga ţară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat, iar statul este condus de către episcopul Romei, Papa, şi astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcţiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeţei şi al numărului de locuitori. Este reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituţională reprezentată de către Papă, episcopul Romei şi prin urmare principala reşedinţă ecleziastică a Bisericii Catolice.

Numele locului este antic predatând creştinismul. Denumirea provine din limba latină Mons Vaticanus, Colina Vatican, este parte a Mons Vaticanus şi a fostelor câmpuri Vaticane unde a fost construită Bazilica Sfântul Petru. Aici se mai află şi rezidenţa papilor numită Palatul Apostolic cu Capela Sixtină şi muzeele Vaticanului, dar şi cu multe alte clădiri.

Zona nu a fost niciodată încorporată total în aglomeraţia urbană a Romei până la sfârşitul secolului trecut fiind separată de oraş de fluviul Tibru.

Şeful statului este papa, care pe lângă autoritatea supremă executivă, legislativă şi judecătorească este şi şeful guvernului. Aceasta este o monarhie electivă non-ereditară cu un suveran care exercită autoritate absolută, adică putere supremă legislativă, executivă şi judecătorească nu doar peste statul Vatican, dar şi peste Sfântul Scaun. Suveranul este ales pe viaţă în conclav de cardinalii sub 80 de ani.

În timpurile moderne, un conclav durează mai puţin de o săptămână şi, de regulă aproximativ două zile. Cel mai lung conclav a avut loc în 1740 şi a durat şase luni.

Cine devine papă are o şansă de 1 la 3 să devină sfânt. Din cei 265 de papi din istorie, 81 au fost beatificaţi.

În prezent statul Vatican este reprezentat de Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, născut la  17 decembrie 1936, Buenos Aires, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor.este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741).

 

Între România şi Sfântul Scaun există relaţii bilaterale cordiale, diplomatice și culturale.

Primele tratative purtate de statul român şi Vatican, în vederea încheierii unui Concordat, au început în anul 1920, la solicitarea Vaticanului.

La 7 iulie 1950, relaţiile diplomatice cu Vaticanul au fost întrerupte.România şi Vatican au hotărât reluarea relaţiilor diplomatice la 15 mai 1990, primul ambasador al României prezentându-şi scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993.

Pe lângă relațiile diplomatice și culturale, între România și Vatican există și o colaborare în domeniul medical: În anul 2001, s-a semnat Protocolul de înţelegere între Spitalul pediatric „Bambino Gesù” şi Ministerul Sănătăţii şi Familiei din România, document ce prevedea realizarea unor programe de colaborare bilaterală în domeniul asistenţei sanitare pediatrice. Protocolul a fost reînnoit în anul 2005, prevăzându-se accesul tinerilor specialişti români la expertiza avansată pe care Spitalul vaticanez o deţine.

Vaticanul este renumit pentru diferitele aspecte controversate privind viața și moartea lui Isus Hristos. Celebrele muzee expun picturi faimoase și istoria civilizației creștine. Documentele și transcrierile din Vatican stârnesc încă un interes universal, cel mai vechi document datând de la sfârșitul secolului al XIII-lea. In prezent, Arhivele Secrete ale Vaticanului prezintă mai mult de 630 arhive, care acoperă o perioadă aproape continuă de peste 800 de ani de istorie.

Distribuie acest articol