Italia: Operațiunea „badante fantomă”. Peste 200 de persoane denunțate și o persoană arestată

Operațiunea „badante fantomă”, desfășurată de carabinierii din localitatea italiană Vergato, provincia Bologna, a dus la arestarea unui inginer topograf în vârstă de 50 de ani originar din regiunea Campania dar și la denunțarea a altor 234 de persoane după ce anchetatorii au descoperit că dispuneau de contracte false de muncă pe post de asistent familial, care au fost încheiate cu ajutorul inginerului arestat.

Scopul acestor false contracte de muncă era acela de a oferi persoanelor angajate fictiv, majoritatea cetățeni străini, posibilitatea de a obține ajutorul pentru șomaj din partea statului italian dar și permisul de ședere pe teritoriul Italiei, în cazul cetățenilor extracomunitari, relatează ziarul local Bologna Today.

Ancheta, care a pornit de la o activitate informativă a carabinierilor, i-a condus în scurt timp pe investigatori la inginerul italian, inginer care avea rolul de „consultant din partea sindicatului” și care se ocupa de încheierea practicilor în legătură cu rapoartele INPS dar și cu Fiscul. Acesta, în multe cazuri cu ajutorul clienților săi, se pare că a comunicat către instituțiile statului italian în mod fraudulos, prin intermediul canalelor informatice, încheierea a numeroase contracte de muncă subordonată în sectorul domestic care nu au avut loc efectiv niciodată.

Folosindu-se de platforma informatică pusă la dispoziție de INPS pentru consultanții sindicatelor, inginerul italian a formalizat sute de contracte de muncă pe post de asistent familial, în marea majoritatea a cazurilor fără ca „angajatorii” să fie la curent de încheierea acestor contracte, mai scrie sursa citată.

Pe lângă obținerea permiselor de ședere pe teritoriul Italiei pentru cetățenii extracomunitari, falsele contracte încheiate de acest infractor aveau și rolul de a ajuta cetățeni italieni și străini să obțină indemnizația de șomaj dar și de a completa cerințele necesare de aceștia, în multe cazuri, pentru a obține împrumuturi de la diferite bănci.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La finalul anchetei s-a estimat că inginerul italian obținea până la 1.000 de euro de la fiecare angajat fictiv iar cei 15 angajatori cu care a colaborat acesta obțineau câteva sute de euro.

Distribuie acest articol