Cine sunt adevărații ambasadori ai României în lume: ia tradițională și noi, românii de jos, din Piață

Noi, românii din Italia, ne-am întâlnit duminică, 24 iunie, cu Papa Francisc. Noi, jos în Piață, îmbrăcați în culorile vesele ale costumului național românesc iar el, Papa Francisc, sus, așa cum îi stă bine celui mai de seamă reprezentant spiritual al creștinătății catolice în lume. La fereastra de unde în fiecare duminică binecuvântează pe cei prezenți. Noi, fluturând cu mândrie tricolorul românesc, cântând imnul național și zâmbind la toți cei care se opreau să ne privească.

„Suntem români, venim din România” am auzit o româncă îmbrăcată într-un frumos costum popular-național din zona Maramureșului, spunând unui turist englez curios cine erau și de unde veneau cei din grupul nostru.

Românii în Piața Sfântul Petru, duminică, 24 iunie, 2018, cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești

„Saluto la comunità romena in Italia” (Salut comunitatea românească din Italia) au fost cuvintele Papei Francisc la auzul cărora noi, românii, am exultat cu entuziasm,  fluturând tricolorul românesc în cea mai mare Piață spirituală a lumii.

Toți cei prezenți, turiști veniți din toate colțurile globului pământesc, au privit cu admirație spre românii care își reprezentau țara într-un loc al lumii care invită la pace, la înțelegere, toleranță, la bună conviețuire între oameni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cum ne-am simțit în acel moment? Probabil așa cum se simt marii sportivi de performanță ai României când urcă pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor de premiere, așa cum se simt elevii români care câștigă medalii la concursurile și olimpiadele internaționale, mândri de cine suntem și ce reprezentăm, așa cum ne simțim de fiecare dată când străinii pomenesc de Cioran, Eliade, Ionesco, sau Brâncuși, cum ne simțim când străinii ascultă simfoniile lui Enescu sau naiul lui Gheorghe Zamfir.

Români în Piața Sfântul Petru, duminică, 24 iunie, 2018, cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Iei Românești

O bucurie și o mândrie națională pentru noi, cei prezenți, pentru că în acel moment Papa de la Roma ne ridicase pe o treaptă înaltă a unui podium de pe care ar trebui să nu mai coborâm, să fim mereu acolo datorită valorilor noastre tradiționale și spirituale pe care le-am moștenit de peste veacuri de la înaintașii noștri, să fim acolo datorită cinstei, muncii, responsabilității și corectitudinii care caracterizează milioane de români împrăștiați în întreaga lume.

Români în Piața San Pietro cu ocazia evenimentului dedicat sărbătoririi Zilei Universale a Iei Românești

O mândrie dar și o mare responsabilitate pentru că am înțeles rolul deosebit de important pe care îl are fiecare român care se află în străinătate: de a-și reprezenta țara și pământul de unde vine cât mai cinstit și mai demn posibil pentru că adevărații ambasadori ai României suntem noi, cei de jos, din Piață!

Românii din Piața Sfântul Petru din Roma, au participat duminică, 24 iunie, la evenimentul organizat de Maria Bogdan, cu ocazia Zilei Universale a Iei tradiționale românești. Evenimentul s-a aflat la cea de-a 5-a ediție a sa și a avut, ca în fiecare an, un mare succes în rândurile comunității românești din Italia. Au fost prezenți printre românii din Piața Sfântul Petru și demnitari din cadrul Ambasadei României la Vatican.

Maria Bogdan, organizatoarea evenimentului Ziua internațională a iei românești la Roma, alături de două tinere participante
Distribuie acest articol