Șoferi, menajere și bone, ocupații la mare căutare în România

Cei mai căutați lucrători ai momentului în România de către angajatori sunt șoferii. Dar cel mai ușor și mai repede își găsesc de muncă menajerele și bonele, informează agenția de presă Agrepres care redă rezultatele unui studiu efectuat pe o platformă online de anunţuri cu locuri de muncă în perioada iunie – iulie 2018.

Conform sondajului OLX care a lansat, în această vară, Indexul locurilor de muncă, o analiză care va oferi un diagnostic, în timp real, al dinamicii pieţei muncii din România, cel mai rapid, angajatorii români îşi găsesc candidaţi pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de muncă vacant este de 12 zile), casieri – lucrători comerciali (15 zile), evenimente şi divertisment (16 zile) şi personal administrativ – secretariat (17 zile).

„Şoferi – servicii auto – curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secțiunea Locuri de muncă.

Nevoia mare de personal în acest domeniu a fost constantă în ultimul an şi jumătate, având în vedere că în aproape toate lunile această categorie a adunat cele mai multe anunțuri de angajare.

Locul doi în topul celor mai populare categorii de locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori s-a aflat categoria „ingineri-meseriași-constructori”. „Munca în străinătate” şi „personal hotelier – restaurant” sunt alte două categorii cu un număr semnificativ de anunţuri, urmate de secţiunile „bone-menajere” şi „casieri- lucrători comerciali”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Criză de forță de muncă fără precedent în România

Piaţa muncii din România devine tot mai avidă de forţă de muncă, aflată în deficit.

„Problema care se pune este a scăderii absolute a forţei de muncă, ca urmare a unei crize democrafice, care a afectat toată Europa. Dacă unele ţări astăzi au anumite succese, cum e Franţa, spre exemplu, sunt minore, în funcţie de deficitul de forţă de muncă pe care îl au”, explică profesorul universitar Mircea Coşea.

„Ceea ce se întâmplă în România este o situaţie fără precedent. Oricât am căuta vinovaţi, ei nu pot fi găsiţi, pentru că este o chestiune aproape normală”, a spus Coşea. Deschiderea graniţelor, susţine acesta, a făcut ca o foarte mare parte a forţei de muncă active din România să plece, „nu neapărat pentru că în România nu ar fi existat locuri de muncă, ci pentru că diferenţa de nivel de trai între zona est-europeană şi cea occidentală era atât de mare, încât tentaţia a fost extraordinară”.

Distribuie acest articol