Îngrijitoare în Italia și obligația angajatorului de a acorda acestora rezidența la adresa domiciliului său

Este sau nu obligat angajatorul italian să acorde rezidență lucrătoarei care oferă asistență casnică și locuiește la domiciliul său?

Mai întâi ar trebui să știm că a acorda rezidența unei lucrătoare care va locui la domiciliul angajatorului, pentru acesta nu comportă niciun risc, pentru că lucrătoarea, în momentul în care i se întocmește contractul de muncă, se înțelege că deja va fi declarată la autorități pe baza contractului de muncă încheiat ca oaspete în casa persoanei pe care o îngrijește. Se va întocmi declarația de oaspete în casa angajatorului („cessione di fabbricato”).

Angajatorul este obligat să îi ofere rezidență îngrijitoarei care locuiește la domiciliul persoanei asistate, dacă lucrătoarea pretinde acest lucru

Îngrijitoarea nu face parte din nucleul de familie al angajatorului, raportul ei cu familia fiind considerat unul strict de muncă. De aceea, lucrătoarea care locuiește la domiciliul persoanei îngrijite are dreptul de a cere rezidența, conform decretului 223/1989 și al legii 1228/1954, iar angajatorul este obligat să i-o conceadă.

În ce condiții este obligat angajatorul să acorde rezidență lucrătoarei care locuiește la domiciliul persoanei îngrijite:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

1. Atunci când lucrătoarea nu are o altă rezidență și cere să i se facă la domiciliul unde locuiește și prestează servicii de asistență;
2. Dacă lucrătoarea casnică figurează cu rezidența încă la fostul angajator.

Se înțelege că, în al doilea caz, lucrătoarea care dorește să obțină rezidența la noul loc de muncă, va trebui să facă cerere pentru transfer de rezidență.

Pentru lucrătoarele casnice (îngrijitoare, menajere, bone) cu rezidența într-un stat al Uniunii Europene, angajatorul va putea declara îngrijitoarea ca oaspete pentru o perioadă de maxim 3 luni (perioada legală de ședere ca turist) după care va fi obligat să ceară lucrătoarei înscrierea în evidențele populației și cererea în vederea obținerii rezidenței.

Pentru a evita practicile birocratice cererii de rezidență după trei luni de la angajare, se recomandă ca angajatorul să declare de la începutul raportului de muncă înscrierea angajatei sale în registrul de evidență a populației la primăria din raza localității în care domiciliază.

Petra Iosub

Distribuie acest articol