Hotel Rigopiano – epilogul unei tragedii care a luat 29 de vieți și a marcat pe viață 4 copii și 7 adulți.

Timp de mai bine de o săptămână Italia a stat cu sufletul la gură în speranța că de sub dărâmăturile hotelului Rigopiano, lovit de avalanșă miercuri, 18 ianuarie, 2017, vor fi scoase în viață cât mai multe persoane, dacă nu chiar toate. Trecuseră aproape 40 de ore fără să fie semn că ar mai fi cineva în viață sub acele dărâmături și pe măsură ce minutele treceau tot mai multe, speranța în fiecare din noi murea tot mai tare.

Numiți-o minune, intervenție divină sau pur și simplu noroc, dar adevărul e că acei eroi din echipele de salvare, care s-au luptat din primul moment, zi și noapte, cu frigul, cu ploaia, și care și-au riscat ei însăși viața, au reușit să salveze 11 vieți din acel infern al zăpezii, printre care și 4 copii. Ba chiar și trei cățeluși frumoși foc.

Printre primii oameni salvați au fost Adriana Vrânceanu, conaționala noastră, și membrii familiei sale: Giampiero parete – soțul, Gianfilippo – fiul, Ludovica – fiica. Apoi au urmat alți doi copii dar și alți cinci adulți.

După aceea, numărul supraviețuitorilor s-a oprit și în ciuda eforturilor supraomenești ale salvatorilor, zi de zi au fost extrași de sub dărâmături doar oameni morți. Asta până aseară, 25 ianuarie, 2017, în jurul orei 23, când au fost extrase de sub dărâmături ultimele două victime iar numărul morților a ajuns la 29, completând astfel lista tuturor celor 40 de persoane care se aflau în hotel la momentul tragediei, 12 angajați și 28 de clienți.

„Salvatorii au muncit până la limita extremului, în încercarea de a salva cât mai multe vieți. Ne-am bucurat când s-a întâmplat asta, ne-am întristat când nu am reușit să-i salvăm. Dar ne-am luptat fără oprire”, a declarat astăzi șeful Protecției Civile din Italia, Fabrizio Curcio, care a anunțat că operațiunile de salvare au luat sfârșit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din cele 29 de victime decedate în hotel, până la această oră doar 21 au fost identificate, 9 femei și 11 bărbați: Rosa Barbara Nobilio și soțul său Piero di Pietro, Nadia Acconciamessa și soțul Sebastiano di Carlo, esteticiana hotelului Linda Salzetta, Paola Tommasini, Ilaria De Biase, Luana Biferi, Marco Tanda, Jessica Tinari, Sara Angelozzi, Marinella Colangeli, directorul de sală al hotelului Alessandro Giancaterino, ospătarul Gabriele D’Angelo, Stefano Feniello, Marco Vagnarelli, proprietarul hotelului Roberto Del Rosso, recepționistul Alessandro Riccetti, refugiatul senegalez Faye Dame, Claudio Baldini și Emanuele Bonifazi. Alte 8 persoane decedate se află acum la morga spitalului din Pescara, urmând să fie identificate în curând.

Între lacrimi și furie, familiile victimelor vor acum să afle dacă această tragedie putea fi evitată, motiv pentru care Procuratura din Pescara a deschis o anchetă la baza căreia stă apelul făcut de Quintino Marcella, prietenul și angajatorul lui Giampiero Parete, către serviciul de urgență 112, apel care a fost ignorat de către o angajată a serviciului, pe motiv că ar fi o glumă și că s-au făcut deja verificări în zonă și nu au fost raportate probleme.

Giampiero Parete, soțul Adrianei Vrânceanu, se afla în afara hotelului, în momentul avalanșei, și a fost primul care a dat alarma, scriind pe WhatsApp un mesaj către Quintino Marcella. Acesta a sunat imediat la 112, însă i s-a închis telefonul în nas după o scurtă conversație, angajata serviciului de urgență declarând că pompierii au contactat deja directorul hotelului și totul este în regulă. A presupus chiar că cineva i-ar fi furat telefonul lui Giampiero Parete și a făcut o glumă lui Marcella.

În final, în urma unui alt apel din partea lui Quintino Marcella pe celularul lui Massimo D’Alessio, un voluntar al Protecției Civile care l-a ascultat și i-a dat crezare, s-a dat startul operațiunilor de salvare.

Un apel făcut din greșeală chiar, fiindcă în astfel de cazuri, așa cum a declarat Massimo D’Alessio pentru La Stampa, aceste apeluri vin redirecționate către voluntarul care se află cel mai aproape de locul tragediei, iar D’Alessio se afla la kilometri distanță, tocmai își terminase turul, el fiind însărcinat cu monitorarea cotei apelor râului Pescara, care prezenta riscul să provoace inundații.

În concluzie, calmul și răbdarea lui Massimo D’Alessio, insistențele lui Quintino Marcella și mai ales munca și sacrificiile echipelor de salvare sunt cele care au dus la salvarea celor 11 vieți din această catastrofă. Iar în ceea ce privește posibilii vinovați și incompetenți care ar fi putut face ceva pentru a salva cât mai multe vieți, așteptăm rezultatele anchetei.

Între timp, un moment de reculegere și sincere condoleanțe familiilor persoanelor decedate, sunt două lucruri care le putem face cu toții acum.

Distribuie acest articol