“Iubirea de țară, în stradă se măsoară”. Peste 300.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva adoptării OUG de modificare a Codurilor penale.

Inquam Photos / Alexandru Busca

Sute de mii de români au ieșit în stradă miercuri seara, 1 februarie, 2017, să protesteze împotriva adoptării de către Guvernul Grindeanu a ordonanței de urgență cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale, dar și la grațierea unor pedepse.

Conform Digi24.ro dar și altor surse, în mai multe orașe din România oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate de Guvernul Grindeanu peste 300.000 de oameni în total.

Protestele au început, însă, de dimineață, când în jurul orei 10:00, în fața Guvernului, circa 400 de oameni s-au adunat să protesteze, scandând: “DNA, DNA să vină să te ia”, “Hoții, Hoții” și “Jos Guvernul”.

În jurul orei 11:00, în fața Guvernului se aflau deja peste o mie de persoane, care, conform Jandarmeriei Capitalei, protestau în mod pașnic. Aceștia strigau, printre altele, “Anticipate”, “Noaptea ca hoții”, “Șobolanii”, “România, trezește-te!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Protestele au continuat fără incidente de-a lungul zilei în fața Guvernului. Șoferii care treceau prin zona unde se aflau protestatarii claxonau îndelung în semn de solidaritate cu aceștia. Protestatarii cereau demisia Guvernului Grindeanu și afișau pancarte cu mesaje precum: “Nu recunoaștem legi date de mafioți. Demisia!”, “Refuz acest abuz”, “Nu cedăm”, “PSD, ciuma roșie”.

Numărul protestatarilor s-a menținut la circa 1.000 de-a lungul zilei, confirmă Agerpres.ro, aceștia continuând protestele începute marți seara când în fața Guvernului s-au adunat peste 10.000 de oameni pentru a protesta împotriva ordonanței de urgență adoptate de Guvernul Grindeanu.

Până la ora 19:00, în Piața Victoriei s-au adunat peste 7.000 de persoane, spun surse din Poliția Rutieră, agenții de circulație fiind nevoiți să restricționeze și să devieze traficul pe mai multe artere, pentru protecția manifestanților dar și a șoferilor care circulau în zonă, a declarat pentru Agerpres Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Trei persoane au fost sancționate de jandarmi pentru consum de băuturi alcoolice în urma unor sesizări venite din partea participanților la protest, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

În jurul orei 20:00, circa 40.000 de persoane protestau în fața Guvernului, confirmă Agerpres, un număr foarte mare de jandarmi fiind prezent la protest, care au instalat garduri în fața clădirii Guvernului și au asigurat o zonă tampon între protestatari și gard.

La ora 21:00, în Piața Victoriei din București se aflau peste 80.000 de persoane, spun surse din Jandarmeria Română, iar manifestarea este pașnică. Câțiva protestatari au venit cu boxe din care se auzea Imnul Național al României, scrie Agerpres.

După ora 22:00 peste 100.000 de persoane manifestau în fața Guvernului, scrie Agerpres, aceștia cerând abrogarea actelor normative adoptate de Guvern privind Justiția dar și alegeri anticipate. Printre multe altele, manifestanții strigau: “Abrogați, apoi plecați! Dacă nu, vă cam riscați!”, “Zi de zi, aici vom fi!”, “Jos corupția!”, “Nu amnistie, nu grațiere”, “Dragnea nu uita, România nu e a ta”, “Mulțimea urlă împotriva ‘elitei’ PSD”, “Altă întrebare: Da’ când plecați?”.

Digi24.ro estimează, în schimb, numărul protestatarilor din Piața Victoriei în jur la 150.000, la acea oră, iar în restul țării se estimează că au protestat peste 140.000 de oameni.

Protestele din București, însă, nu au fost lipsite, din nefericire, nici de evenimente neplăcute, după ora 22:30 câțiva dintre protestatari aruncând cu petarde și fumigene către jandarmi, aceștia la rândul lor ripostând cu gaze lacrimogene. Fumigenele aruncate de protestatarii violenți sunt cele care de regulă sunt folosite de galeriile de fotbal pe stadioane, scrie Digi24.ro. Mulțimea a huiduit gestul protestatarilor violenți, declarând astfel că nu sunt de acord cu aceste acțiuni violente.

Aproape de ora 23:00, în urma actelor de violență executate asupra jandarmilor, Jandarmeria Română a cerut protestatarilor să părăsească zona pentru a se evita ulterioare violențe, avertizând că jandarmii vor folosi materialele din dotare, în caz de nevoie, a declarat pentru Agerpres Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al instituției.

Conform Digi24.ro, și în alte orașe din România au avut loc manifestări masive împotriva actelor normative adoptate de Guvernul Grindeanu.

Conform sursei menționate mai sus, peste 20.000 de persoane au manifestat la Sibiu și alte 20.000 la Timișoara, în timp ce la Cluj-Napoca au ieșit în stradă peste 30.000 de persoane, la Constanța – 5.000, la Bacău – 6.000, Brașov – 8.000, Craiova – 3.000 și Iași – 10.000. Și la Baia-Mare au ieșit în stradă foarte mulți oameni, dar în privința acestui oraș nu s-au făcut estimări asupra numărului de protestatari.

Printre protestatari au fost oameni de toate vârstele, de la studenți până la pensionari dar și foști membri marcanți PSD, precum Aurelia Cristea, fost ministru delegat pentru dialog social în Guvernul Ponta.

Sursa foto: Realitatea.net
Distribuie acest articol