Festivitatea de încheiere a cursului de limba română la Chieri, în Italia. Invitată scriitoarea Doinița Ioneț

Momente pline de emoție și bucurie miercuri 29 mai, la asociația de voluntariat italo-română Ovidio din Chieri. Copiii care au frecventat laboratorul de limba română au organizat o festivitate de încheiere la care au invitat-o pe scriitoarea româncă Doinita Ioneț, se arată într-un comunicat transmis redacției noastre de Mihai Bursuc din Torino.

Laboratorul de limba română, intitulat „In che lingua giochiamo?” (În ce limbă ne jucăm?) s-a desfășurat în fiecare miercuri după-amiază, la sediul asociației din via San Filippo 2, Chieri, pe parcursul întregului an școlar. Intrarea a fost liberă pentru toți copiii de origine română cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani din Chieri și împrejurimi, care au avut ocazia să socializeze în limba română, să învețe să citească sau să scrie.

Asociația a pus la dispoziție spațiul, cărțile, caietele și chiar manuale de limbă română trimise de la București prin Ministerul Românilor de Pretutindeni. Familiile au contribuit la succesul laboratorului, au încurajat micuții să participe la cât mai multe evenimente organizate de asociația Ovidio pe teritoriul chierez. Mare parte din copiii care au participat au vârsta de 6 ani și termină acum clasa I, ei au învățat în paralel să citească în ambele limbi. Alți patru copii sunt de origine italo-română.

Pentru constanța și dedicația copiilor, președinta Iulia Maria Boroianu a dăruit tuturor participanților festivității un CD audio din colecția Poveștilor Românești pentru a continua să asculte și să se bucure pe perioada vacanței de vară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Copiii au susținut o mică demonstrație de citire în limba română, spre surpriza invitatei speciale – scriitoarea Doinita Ioneț. Ei au citit chiar fragmente atent selecționate din cartea „Ușărnica” unele chiar foarte amuzante, reușind să domine cu brio emoțiile. O altă surpriză a fost prezența Mirelei Bogdăneanu, consăteanca autoarei, din satul Corbu de pe Valea Trotușului, aceasta fiind însoțită chiar de bătrânica italiancă de care are grijă. Farmecul și duioșia povestirilor Ușărnicei au cucerit publicul prezent la asociația Ovidio, festivitatea s-a încheiat cu discursul autoarei, vădit emoționată de căldura participanților. Au urmat apoi autografe și un bufet spre deliciul tuturor.

Scriitoarea Doinița Ioneț este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1994 și are publicate numeroase romane de succes în diferite ediții. Volumul Ușărnica este cartea de debut a autoarei, apărută la prima ediție cu titlul „O vânătoare ciudată” și cu o prefață deosebită sub semnătura criticului Alexandru Piru. Următoarele ediții au apărut cu titlul „Ușărnica”, iar volumul prezentat miercuri are o prefață semnată de bine-cunoscutul profesor Petre Isachi. O frumoasă culegere de 62 de povestiri în lanț, care o au ca protagonistă pe fetița Doinuța, pe fundalul satului românesc pe Valea Trotusului, cu toate amintirile luminoase ale copilăriei.

Astfel, cu câteva zile înainte de 1 Iunie – copiii de origine română din asociația Ovidio au sărbătorit într-un stil original grație familiilor și eforturilor constante depuse de acestea de-a lungul întregului an școlar. Și grație scriitoarei Doinita Ioneț, care a îmbogățit după-amiaza cu prezența dumneaei.

Mihai Bursuc – Torino

Distribuie acest articol