Mesajul ambasadorului României în Italia, George Bologan, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a transmis un mesaj publicat pe pagina Facebook a instituției diplomatice pe care o conduce:

«Stimați dascăli,

Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului, vă urez putere de muncă și curaj pentru a continua cu același entuziasm și dăruire nobila voastră misiune de modelare a vlăstarelor națiunii.

Menirea voastră de formatori este cu atât mai importantă cu cât nu constă doar în a educa, ci și în a înlătura prejudecățile care sunt sădite din păcate de la o vârstă timpurie. Acestea nu sunt însă proprii naturii umane. Valorile fundamentale precum dialogul, pacea, toleranța, egalitatea, respectul și deschiderea se regăsesc în formă pură în copiii noștri.

Calitatea umană a generațiilor viitoare este în mâna voastră, o responsabilitate uriașă într-o lume în care devine tot mai evident că educația este, așa cum spunea Nelson Mandela: „arma cea mai puternică pentru a schimba lumea”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

George Gabriel Bologan
Ambasadorului României în Republica Italiană, Malta și San Marino»

Ambasadorul României în Italia, George Bologan

Ziua Internațională a Profesorului

Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca în fiecare an pe 5 octombrie să fie celebrată Ziua Internațională a Profesorului cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

În România, ziua profesorului este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale.

Distribuie acest articol