Răspunsul italianului din Piatra Neamț pentru cei care l-au criticat: „Casa mea e aici, pentru această comunitate lupt”

După publicarea articolului despre cetățeanul italian stabilit în Piatra Neamț care a transmis pe Facebook, într-un video, un mesaj în care critică dur lipsa de educație civică a localnicilor din cartierul Speranța , mulți cetățeni români, îndeosebi cei stabiliți în Italia, l-au criticat foarte dur și ei la rândul lor, reproșându-i diferite lucruri.

Redăm mai jos doar câteva dintre reproșurile făcute de unii români bărbatului italian:

„Dar câte românce curăță „rahatul” vostru în Italia??? Noi îl curățăm pe al vostru, voi pe al nostru… Doar suntem europeni”, scria Cipi.

„Și cum în Italia e curățenie… că pute orașul și ei ca oameni, hai că vine el să ne dea lecții. În România vezi flori… iarbă… copaci… curățenie. La ei doar pietre. Străzi înguste că nici cu trotineta nu poți merge. Ma dai, signore italiano… perche non vai a Napoli… ce molto da vedere (Haide, domnule italian… de ce nu mergi la Napoli… sunt multe de văzut)”, i-a reproșat și Ana.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Uitați-vă la gunoaiele voastre că nu mai știți unde să le aruncați și le duceți în România. Sunt contra celor care fac așa ceva, dar critica de la un Italian nu. Vezi-ți bârna din ochii tăi”, i-a răspuns italianului și Cecilia.

„Dar italianul are idee câte românce curăța rahatul lor, la propriu, în Italia???!!!”, scria și Viorel.

„Bello, nici în ITALIA nu mi-e ruşine. Aruncați sacii cu gunoi, saltele, frigidere, maşini de spălat, etc. peste tot”, i-a dat replica și Valerică.

Bineînțeles, au fost și multe persoane care l-au felicitat pe italian pentru gestul său, pentru lecția de civism și ar fi nedrept să nu redăm și câteva dintre acele comentarii.

„Sincer, nu înțeleg de ce mulți se simt ofensați și jigniți că li s-a atras atenția asupra unui comportament al conaționalilor noștri, ce nu e tocmai corect. Peste tot în lume se încearcă să se sorteze gunoiul, să se păstreze mediul înconjurător curat. Egal dacă ne trage atenția un străin. Egal dacă în țara de unde vine străinul cu sfatul binevoitor nu e o curățenie perfectă, important este să fim noi conștienți de responsabilitatea ce o avem pentru curățenia și condițiile în care se joacă acei copii din sat și împrejurimi. Dacă fiecare ar arunca gunoiul în tomberonul potrivit nu ar mai fi motiv de critică și nici un străin nu ar mai fi nevoit sa pună mâna pe mătură să ne învețe ce înseamnă curățenia”, a transmis Elena.

„Bravo lui. Și faptul că mai scapă câte-o înjurătură mi se pare firesc, atunci când vede că se luptă cu morile de vânt. Aplaud gestul acestui om, care chiar dacă vine însoțit de înjurături, lasă curat în urmă”, a spus Maria.

„Nu înțeleg de ce ne indignăm, are dreptate omul, natura este a tuturor și trebuie respectată. Dacă Roma și Napoli nu au curățenie, nu este de vină acest om”, a subliniat Paula.

„În loc să-l criticați, luați-l ca exemplu”, a adăugat Camelia.

Surprins de faptul că mesajul său, mesaj care era de fapt dedicat doar locuitorilor necivilizați din cartierul Speranța al orașului Piatra Neamț și nu tuturor românilor, a ajuns până în Italia, cetățeanul italian în cauză ne-a contactat pentru a explica motivul acelui mesaj video și de ce a fost atât de dur în exprimare.

Bărbatul se numește Davide, este originar din La Spezia și are 44 de ani. Anul trecut s-a căsătorit cu o femeie română și au un copil împreună, iar această familie italo-română trăiește într-un cartier izolat al municipiului Piatra Neamț.

Iată ce le transmite Davide românilor din Italia care l-au criticat:

„Pentru cine este interesat, poate citi acest mesaj ca să-nțeleagă motivele acestei provocări. Leii din spatele ecranului (cei care sunt buni de gură doar în fața unui computer – n.r.) pot sări peste el, și-așa nu l-ar înțelege și pot trece direct la comentarii să mă insulte.

Experților urbani (așa îi denumește bărbatul italian în mod sarcastic pe cei care i-au reproșat că marile orașe italiene sunt mizerabile – n.r.) care compară o metropolă precum Roma, cu mai mult de 5.000.000 de locuitori sau Napoli, Milano sau București cu un ghetou de 1.000 persoane, vă spun că bateți câmpii puțin. Speranța este un cartier satelit la circa 4 kilometri de orașul Piatra Neamț. Faptul că l-au numit Speranța, într-un fel, e un pic o bătaie de joc, după părerea mea. Este împărțit între locuitori români, rom și un italian – unicul, care sunt eu. Așadar, dacă treceți pe aici, e de ajuns să întrebați de mine și vă vor aduce direct la poarta mea.

Limbajul (folosit în controversatul video – n.r.) a fost licențios în mod voit, obiectivul era acela de a atrage atenția opiniei publice și a trezi sensul civic al persoanelor, în primis a tuturor celor care spun că vina este numai a instituțiilor, când primii vinovați sunt ei înșiși prin comportamentul lor social. Cu siguranță nu ne așteptam să vedem că mesajul va traversa Carpații și va ajunge până la voi, în Italia, dar dacă tot s-a ajuns până aici e corect să știți cum stau lucrurile. Aici, în schimb, trebuie să mai fiarbă puțin lucrurile, cel puțin până mâine dimineață și după întâlnirea organizată fixată cu primarul din Piatra Neamț.

Eu am ajuns în România pentru prima dată în 2015. Fiind un italian de condiție medie și ignorant, am coborât din avion la aeroportul din Bacău strângând la piept rucsacul meu cu gândul că voi fi jefuit cu prima ocazie. Evident era doar ignoranță, nu cunoștință, întocmai. Pentru a nu lungi prea mult vorba, m-am îndrăgostit de aceste locuri, m-am însurat în rit ortodox pe stil vechi, avem o fetiță de un an și două luni și trăim în ghetou. Dealtfel, ca operator Call Center (munca pe care o face Davide în România – n.r.) salariul este cum este. Eu nu sunt italianul încrezut care vine ca antreprenor și face pe superbul, deci și eu mănânc fără probleme «mămăligă și brânză», ca mulți alții, cu demnitate.

Pentru acei care îmi spun să mă întorc acasă la mine să curăț rahatul în Italia, aș vrea să îi anunț că Piatra Neamț este casa mea, aceasta este comunitatea în care trăiesc și pentru care luptăm în fiecare zi. Făceam asta oricum și în Italia. Ar fi trebuit să vedeți scutecele pline de rahat aruncate pe toboganele din parcul unde aș vrea să-mi duc fiica să se joace, dar cu siguranță mulți dintre voi le-ați văzut și în Italia.

Acel video are ca obiectiv, care aș spune că a fost atins la perfecție, să deschidă ochii persoanelor, părinților care lasă copiii să construiască niște castele, dar nu din nisip, ci cu sacii de gunoi. Să le arătăm un italian care vine acasă la ei (care este și casa mea) pentru a-i învăța «civilizația» era modul cel mai bun pentru a lovi în orgoliul lor și pentru a le stimula gândirea. Nu este vorba nici de rase, de etnii sau națiuni, eu fac diferența doar între persoane bune și cele rele.

Devenind tată am înțeles ce înseamnă să lași proprii copii acasă cu bunicii și să mergi în străinătate pentru a munci și pentru a le crea un viitor, fiindcă deja îmi lipsește după numai 8 ore de muncă. Însă eu mă simt norocos, aici am fost primit cu brațele deschise, în timp ce comunitatea română din Italia a fost primită rău adesea de către italianul de condiție medie și se afla acolo adesea pentru a curăța rahatul nostru, acel italian, iar de asta sunt conștient pe deplin.

Cine sunt v-am spus deja, ce fac – sau mai bine zis ce facem – pentru comunitatea de aici vă spun imediat. Soția mea are un o asociație non-guvernamentală numită „Youth For Neamț”. La nivel local ne ocupăm de disconfortul social, activități educaționale cu copii și adolescenți, de protecția mediului înconjurător și de drepturile și protecția animalelor. Da, aici sunt multe lucruri de făcut, din păcate.

În ceea ce privește drepturile animalelor abandonate, maltratate, vândute ilegal pe internet, etc., avem o rețea pe care încercăm să o implementăm la nivel național prin intermediul paginilor Facebook. De exemplu, avem pagina HamPiatraNeamț care are peste 12.000 de persoane înscrise și cea națională, HamRomania, deschisă în acest an, unde suntem deja peste 8.000 de înscriși. Nu vă trimit link-urile din respect pentru proprietarii paginii și pentru a evita să fie considerat spam (link-urile spre paginile menționate mai sus au fost introduse de redacția noastră, nu de Davide – n.r.), dar ne puteți găsi ușor pe Facebook, pentru a vedea ceea ce facem.

Cred că v-am dat o explicație destul de completă și vă mulțumesc pentru atenția acordă, iar dacă cineva dorește să ne ajute să facem mai bună casa noastră, vom fi bucuroși să vă dăm mai multe detalii.

P.S. Salutați-i din partea mea și pe leii din spatele ecranului, care în final sunt chiar simpatici.”

Davide invită de asemenea locuitorii din Piatra Neamț și în special din cartierul Speranța să dea o mână de ajutori pentru curățirea zonei. Evenimentul „O oră pentru cartierul meu” va se va ține sâmbătă, 26 octombrie 2019 și va avea ca punct de întâlnire stația de autobuz de lângă magazinul Profi din cartierul menționat mai sus.

Distribuie acest articol