România – fermierii români pot primi fonduri europene de până la 1,5 milioane de euro pentru investiții în sistemele de irigații

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat miercuri, 31 mai 2016, că fermierii românii vor putea accesa fonduri europene nerambursabile până la 1,5 milioane de euro pentru investiții în modernizarea sistemelor de irigații prin submăsura 4.3 “Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” inclusă în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

AFIR a publicat pe site-ul său Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3 “Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, acesta fiind valabil atât pentru întreg teritoriul, cât și pentru zona ITI — Delta Dunării.

Conform acestui ghid, finanțarea proiectelor în această submăsură este de 100% și este nerambursabilă dar nu va depăși 1.000.000 de euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA — Stații de pompare a apei, SRP — Stații de repompare), informează Agerpres.

“Irigațiile sunt un sector esențial pentru agricultură și implicit pentru dezvoltarea acesteia la întreaga capacitate de care dispune țara noastră. Am ținut să publicăm din timp Ghidul final, rezultat în urma unor consultări ample, pentru ca solicitanții de finanțare nerambursabilă să fie pregătiți pentru a depune cât mai repede proiectul, ținând cont că uneori obținerea avizelor necesare sau a unor documentații pot fi consumatoare de timp. Interesul nostru, al Agenției, este întotdeauna convergent cu cel al beneficiarilor noștri și vom fi mereu pregătiți să sprijinim proiectele care asigură dezvoltarea unei economii agrare locale puternice”, a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, de la momentul publicării versiunii finale a Ghidului Solicitantului, adică 29 mai 2017, și până la deschiderea sesiunii de primire a proiectelor, este prevăzut un interval minim de 7 zile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Solicitanții care vor să întocmească documentația necesară obținerii acestui tip de finanțări, pot consulta gratuit versiunea finală a Ghidului solicitantului și anexele aferente acestuia pe site-ul Agenției la secțiunea Investiții PNDR, în pagina dedicată sM 4.3 — Irigații și în pagina dedicată sM 4.3 Irigatii — zona ITI.

Sursa: Agerpres.ro

Distribuie acest articol