Maria Bogdan și Marius Lupu ne spun cum vor sărbători Ziua Iei românești românii din Roma

Ziua Iei sărbătorită la Roma – 2015

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online “La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia, bluza tradițională românească, drept brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.

La Roma, Ziua Iei în comunitatea românească este legată de numele Mariei Bogdan, o româncă inimoasă care încă din iunie 2014 colabora cu Ambasada României și alte asociații din Roma la organizarea primei ediții a Zilei Iei românești în marea metropolă romană.

Maria a venit în Italia mulți ani în urmă, ca toți cei nevoiți să ia calea străinătății pentru un trai și o viață mai bună, pentru un viitor cu mai puține griji și cu mai multe speranțe de mai bine. Nelipsită este de la multe evenimente organizate în comunitate iar peste tot o vezi îmbrăcată în sfânta ie românească sau având cu ea măcar unul, două, sau chiar mai multe simboluri național-românești, care să îi definească identitatea și să îi pună emblema și pecetea rădăcinii românești din care se trage, chiar dacă Maria, se află de o viață, la mii de kilometri depărtare de orașul său îndrăgit: Constanța!

Maria Bogdan

Ediția din 2014 s-a bucurat de succes în rândurile românilor, drept pentru care au urmat și edițiile din anii următori, până la cea din anul acesta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din 2015, Mariei Bogdan i s-a alăturat un alt român la organizarea anuală a evenimentului, Marius Lupu, un vrâncean care împărtășește aceeași pasiune statornică pentru România și aceeași vervă în a demonstra că avem toate criteriile necesare să putem afirma cu mândrie, oriunde ne-am duce în lume, că suntem și purtăm cu cinste numele de români! De aici, ideea înființării unui grup Facebook căruia i s-au alăturat treptat tot mai mulți români voluntari, dornici să arate măreței Rome că Noi Suntem Români și suntem aici, la Roma!

Marius Lupu

Suntem aici și punem la dispoziția tării care ne găzduiește brațele noastre de muncă, inteligența, responsabilitatea, seriozitatea dar datinele, tradițiile și identitatea ne rămân cele în care ne-am născut și am crescut, cele pe care le purtăm în suflet oricât de departe am fi de casă. Le scoatem la iveală ori de câte ori avem prilejul, pentru a arăta lumii întregi unicitatea și frumusețea unui popor care se încăpățânează, în spiritul sacru moștenit de la înaintași, să arate lumii cine este și cum este cu adevărat!

Cine este Marius Lupu? Un om care impresionează prin simplitatea și modestia sa și puțini sunt cei care nu îl cunosc la Roma, dintre românii din comunitate.

De 20 de ani plecat din România, Marius este în Italia împreună cu familia, soția și un băiat de 12 ani, iar pentru a-și asigura traiul lucrează în construcții, ca mulți alți români care trudesc aici de dimineață până în seară. Numai că Marius, abia are o clipă liberă, o dedică pasiunilor sale neobosite: fotografia, filmul… și România!

Implicat activ în viața comunității românești ca voluntar, a oferit diverse servicii de promovare a evenimentelor culturale cu tematică românească, fotografii, videoclipuri, câteva documentare, diverse evenimente organizate cu grupul de voluntari Noi Suntem Români cu prilejul sărbătorilor naționale și tradiționale românești.

De asemenea, a avut multe colaborări constructive și de promovare a identității, culturii și tradițiilor românești. Nu este eveniment mare în Roma unde Marius să nu fie prezent și, da, am scris voluntar, pentru că acești oameni nu au primit nici un fel de fonduri pentru activitatea lor culturală, ci au investit bani, timp și energie, totul pe cheltuiala lor, fără nici un ajutor de la instituțiile românești.

Abia acum, la a patra ediție aniversară a Zilei Iei românești, se așteaptă participarea unor sponsori, cu ajutorul cărora se va reuși, probabil, să se dea amploare mai mare evenimentului.

Va fi cântec, joc și voie bună, va fi ia românească, simbol al identității culturale românești și vor fi români, cu mult, mult dor de casă! Va fi eveniment, unul propus și organizat ani la rând de români simpli, amatori, dar care au reușit să unească pe lângă ei mai mulți români decât orice alt eveniment cultural amatorial organizat la Roma! Fără fonduri, fără susținere, doar animați de entuziasm și de dragoste pentru România. Veniți! Și vă veți convinge!

Comunitatea românească din Roma sărbătorește Ziua Iei la Roma

Unde?

La Teatrul Mitreo-Arte Contemporanea, în via Marino Mazzacurati, nr. 61-63, 00148 Roma RM, Italia.

Ce se va sărbători?

Ziua Universală a Iei Românești.

Când?

Duminică, 25 iunie, între orele 10:30 – 17:00.

Suntem foarte entuziaști că ni s-au alăturat în acest an, la eveniment, mai mulți colaboratori și participanți față de anii trecuți. Vin chiar și câteva grupuri din România să sărbătorim împreună această sărbătoare a iei tradiționale românești. Va fi un program foarte încărcat, cu mulți artiști talentați, cu copii care vor cânta și recita. Scopul evenimentului este de a ține flacăra identității românești aprinsă, chiar dacă ne aflăm la mii de kilometri depărtare de casă și meleagurile natale. Trebuie să ne reamintim că toți am venit aici pentru un scop, dar nu putem uita și faptul că Noi Suntem Români iar datoria noastră față de copiii noștri este de a face cunoscute și a transmite mai departe cultura, tradițiile, datinile și istoria neamului nostru românesc.” (Marius Lupu și Maria Bogdan)

Distribuie acest articol