Italia, evoluție îngrijorătoare a infecţiilor cu COVID-19. Regiunile care riscă să devină zone roșii începând de la 15 martie

Creșterea rapidă a numărului de cazuri cu coronavirus în Italia face ca majoritatea regiunilor să treacă în zona portocalie și roșie începând de luni, 15 martie. Un număr de 14 regiuni riscă închiderea completă până la data de 28 martie. Astăzi au loc discuțiile miniștrilor cu președinții de regiuni, apoi se va emite un nou decret, informează Corriere della Sera.

Răspândirea virusului SARS-CoV-2, facilitată de noile variante (în principal cea engleză și cea braziliană), ridică indicele de contagiune RT dincolo de pragul critic, iar ordonanțele ministrului sănătății Roberto Speranza vor duce aproape întreaga țară în cele două mari categorii de risc. Guvernul italian va emite astăzi decretul care va înăspri măsurile și va cuprinde interdicțiile valabile în zilele sărbătorilor de Paști.

Conform normelor în vigoare, cu un RT egal cu 1 se trece în zona portocalie, cu 1,25 în zona roșie. Așadar, bazându-se pe incidența de 250 de cazuri săptămânale la 100.000 de locuitori, Italia va fi de săptămâna viitoare aproape în întregime „roșie” și „portocalie”.

Regiuni care riscă să intre în zona roșie de luni, 15 martie

Lombardia, Piemont, Veneto, Marche, Trentino Alto Adige, Emilia-Romagna, provinciile autonome Trento și Bolzano, precum și Friuli-Venezia Giulia sunt în pericol de a deveni zone roșii. Chiar și Lazio este în pericol să treacă direct din zona galbenă în cea roșie (ieri RT a ajuns la 1,3 și consilierul pentru sănătate Alessio D’Amato a vorbit despre o „situație înrăutățită”). Aceeași soartă ar putea avea și Calabria, unde numărul infecțiilor continuă să crească. În zona roșie sunt de săptămâna trecută Campania, Basilicata și Molise.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Regiuni care riscă să intre în zona portocalie de luni, 15 martie

Liguria, cu un RT de 1,08, devine portocalie, la fel ca și Puglia, unde guvernatorul Michele Emiliano a declarat: „Datele sunt alarmante pentru numărul tot mai mare de infecții pe care le detectăm de zile întregi”. În aceeași zonă portocalie este deja Toscana, Abruzzo și Umbria.

Insulele

Sicilia rămâne galbenă, în timp ce Sardinia – prima regiune din Italia care a intrat în zona albă în urmă cu o săptămână – este din nou sub observație pentru numărul de noi cazuri pozitive și riscă să se întoarcă în zona galbenă.

Barate regiunile care riscă să treacă în zona roșie de luni, 15 martie. Foto: Corriere della Sera

În perioada sărbătorilor de Paști Italia va fi practic blindată, la fel cum a fost în perioada Crăciunului. În zilele de sărbătoare și cu o zi înainte de sărbători, barurile și restaurantele vor fi închise, deplasările vor fi limitate și întâlnirile între mai multe persoane interzise.

Speranța autorităților este ca măsurile din următoarele câteva săptămâni să poată aduce situația sub control și, mai presus de toate, să scoate unitățile de terapie intensivă din criză.

Distribuie acest articol