Anchetă în Italia: date false despre COVID într-o regiune cu scopul de a nu fi declarată zonă roșie

În ultimele cinci luni, în Sicilia, numărul de infecții cu coronavirus ar fi crescut de mai multe ori într-un mod îngrijorător, dar nimeni nu a știut. Datele ar fi fost ascunse de șefii departamentului de sănătate, prin modificarea numărului de persoane decedate, a celor pozitive și a testelor efectuate, cu scopul de evita declararea regiunii ca zonă roșie. Un director general, Maria Letizia Di Liberti și doi dintre colaboratorii săi au fost arestați. Toți suspecții sunt acuzați de fals în acte publice. Consilierul regional pentru Sănătate, Ruggero Razza, a demisionat.

Ancheta s-a declanșat oarecum întâmplător. Anul trecut, carabinierii au efectuat investigații la un laborator din Alcamo care ar fi eliberat sute de rezultate greșite la testele covid: negative în loc de pozitive. Procurorii au decis să investigheze Departamentul regional de sănătate, activând unele interceptări telefonice.

Au fost astfel interceptate primele conversații suspecte, în care se vorbea despre schimbarea datelor zilnice ale infecțiilor și testelor, conversații care se repetau într-un ritm îngrijorător. Datele erau gestionate la nivel regional de Maria Letizia Di Liberti, în funcție din anul 1992, foarte cunoscută și apreciată în mediile birocratice regionale, implicată însă în anul 2018 într-o anchetă pentru delapidare în legătură cu unele despăgubiri nejustificate.

Maria Letizia Di Liberti, director general în serviciul regional de sănătate, este acuzată acum de omiterea și modificarea datelor cu privire la numărul de îmbolnăviri și decese cauzate de virusul SARS-CoV-2. Scopul era menținerea regiunii în zona portocalie, evitând astfel restricțiile impuse pentru zona roșie. Magistrații au dispus achiziționarea de telefoane mobile, computere și servere ale departamentului, pentru a afla ce date au fost ascunse. Ancheta continuă.

Foto articol: Roberto Viglianisi

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol