Tipurile de test anti-COVID valabile la intrarea în Italia și România pentru cei care călătoresc între cele două țări

Suntem în perioada premergătoare sărbătorilor de Paști și tot mai mulți români aleg să călătorească din Italia în România și invers, chiar dacă au de respectat condiții anti-Covid de carantinare și testare. Atât la intrarea în Italia, cât și când ne întoarcem în țară, suntem obligați să prezentăm un test covid cu rezultat negativ, nu mai vechi de o anumită perioadă de timp. Prezentăm mai jos tipurile de test valabile.

La intrarea în România sunt valabile numai testele moleculare RT-PCR:

Persoanele care intră în România din Italia trebuie să prezinte certificatul unui test molecular RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în țară.

De asemenea, persoanele sosite din Italia vor fi supuse măsurii carantinei timp de 10 zile. Rezultatul negativ al testului RT-PCR poate fi prezentat și în formă electronică, în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

În cazul în care nu se prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR la SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele cu risc epidemiologic ridicat, au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă rezultatul unui test negativ anti-Covid, a unui certificat din care să rezulte că s-au vaccinat sau că au avut covid și s-au vindecat.

La intrarea în Italia sunt valabile testele molecular sau antigen, de tip tampon:

Persoanele care vin din România în Italia, au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care să confirme efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

De asemenea, indiferent de rezultatul testului prezentat la sosirea în Italia, este obligatorie autoizolarea pentru o perioadă de 5 zile. La sfârșitul celor 5 zile de autoizolare, trebuie efectuat un alt test anti-Covid19 (molecular sau antigen, de tip tampon).

Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, recomandăm ca documentul să fie redactat și în limba italiană sau engleză.

Distribuie acest articol