Italia: Români exploatați în condiții de sclavie de un conațional și o firmă italiană. Amenzi de 230 000 de euro

Carabinierii Nucleului Inspectoratului de Muncă din Macerata, regiunea Marche, au încheiat recent o anchetă care îl viza atât patronul unei firme din sectorul construcțiilor, cât și pe un cetățean român care se ocupa cu racolarea muncitorilor pentru această firmă.

Din rezultatele investigațiilor reiese că inculpații au exploatat mai mulți lucrători români, care lucrau la negru, în condiții de sclavie, și nu erau plătiți corespunzător.

Ancheta a început cu denunțul unuia dintre muncitorii români care lucra pe un șantier din localitatea Ussita și care, în luna decembrie a anului 2017, a suferit un accident de muncă.

Conaționalul nostru s-a plâns carabinierilor că, în urma accidentului suferit pe șantier, șeful său i-a interzis să meargă la Urgențe pentru a primi îngrijiri medicale.

În urma acestui denunț, carabinierii au organizat o operațiune masivă de monitorizare a unui cetățean român, cu numele Gheorghe Carp, care se ocupa cu recrutarea de muncitori în România pentru a-i exploata pe șantierele unei firme italiene din provincia Macerata, Europa S.R.L., care are sediul la Melegnano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit carabinierilor, pe șantierele deținute de firma menționată mai sus avea loc un trafic constant de lucrători, toți de naționalitatea română, dintre care au fost identificați 13 până în prezent.

Din datele adunate de anchetatori reiese că muncitorii erau constrânși să lucreze în condiții de muncă degradante, primind salarii care nu erau în conformitate cu munca depusă și fără posibilitatea de a se odihni la sfârșit de săptămână.

Mai exact, aceștia erau constrânși să lucreze de la ora 6:30 dimineața și până la 19:00 seara, 7 zile din 7, firma italiană profitând de faptul că aceștia aveau nevoie de bani pentru a supraviețui.

Toți muncitorii erau cetățeni români care trăiau în condiții de sărăcie, aveau nevoie de un loc de muncă, iar firma Europa S.R.L. îi exploata la negru. Ulterior, după investigațiile efectuate de carabinieri, aceștia au fost angajați cu contract de muncă, dar numai ca o formalitate, salariile lor nefiind plătite în întregime nici după angajare.

La finalizarea anchetei, judecătorul de la Tribunalul din Macerata, la cererea Parchetului din aceeași localitate, l-a trimis în judecată atât pe cetățeanul român Gheorghe Carp, cât și pe patronul firmei de construcții, Vincenzo Romano, considerat vinovat de subcontractare ilegală.

Europa S.R.L. a fost sancționată de autoritățile italiene cu amenzi în valoare totală de 230 000 de euro, sumă care corespunde diferenței de salariu datorată românilor noștri și contribuțiilor către statul italian pe care firma a refuzat să le plătească de-a lungul timpului.

Distribuie acest articol