Povestea de succes a unei românce din Italia. „Viața e frumoasă aici, dar când nu voi mai putea munci mă voi întoarce acasă”

Poveștile de succes ale românilor plecaţi la muncă în străinătate uimesc prin tot ceea ce implică: voință, determinare, abnegație, sacrificiu, adaptare și integrare. Plecați într-un moment de izbeliște al vieții lor, în general după ce au rămas fără un loc de muncă și deseori plini de datorii, ajung în țări unde nu cunosc nici măcar limba. O iau de la zero la propriu și reușesc, ca mai devreme sau mai târziu, să-și facă în țara respectivă un rost, o casă, o nouă viață.

Este și cazul româncei Anișoara Luchian, care s-a stabilit la Palermo unde gestionează barul Excelsior. Povestea ei ne este prezentată de TRINITAS.

După 14 ani lucrați la Fabrica Rulmentul din Brașov, Anișoara, la fel ca multe dintre conaționalele noastre, a hotărât în anul 2002 să vină în Italia. Începutul a fost unul „foarte, foarte greu, nu aveam casă, nu aveam muncă, nu aveam nimic”, a povestit ea.

A ajuns la Roma printr-o agenție care a trimis-o apoi la Cesena, unde a lucrat ca bonă pentru trei luni de zile, dar nu a primit niciun ban pentru munca sa. Abandonată în gară, a fost ajutată de un român care i-a dat o sticlă de apă și 4,50 euro. S-a întors la Roma, unde a lucrat pentru puțin timp, apoi a plecat la Palermo.

S-a angajat la barul Excelsior, iar când proprietarul a vrut să-l vândă Anișoara a hotărât să-l ia în gestiune. Ea spune că cele trei produse pe care le oferă, cafeaua, cornurile și înghețata, sunt de cea mai bună calitate. „Aici dacă oferi calitate, lucrezi și mergi înainte, dacă nu, nu!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În reportajul TRINITAS se vorbește și despre Biserica ortodoxă română „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Palermo, unde Anișoara Luchian merge, alături de alți compatrioți, în fiecare duminică, la slujbă. „Vara mai lipsesc câte-o duminică, dar iarna niciodată”, a mărturisit Anișoara.

Peste ani, Anișoara se va întoarce în România: „O să mă întorc acasă. La bătrânețe ce fac, stau în Italia? Nu! Eu am muncit aici, ca să o duc mai bine acolo. Când nu voi mai putea munci, mă voi întoarce acasă”, a spus românca noastră.

Mai jos, video semnat TRINITAS în care Anișoara Luchian prezintă povestea emigrării sale:

Distribuie acest articol