Români întorși acasă din Italia. Și-au deschis ferme cu vaci din rasa „Aberdeen Angus” pentru producția de carne

Tot mai mulți români din zona Moldovei, care au muncit peste hotare, revin acasă și deschid ferme zootehnice cu vaci din rasa „Aberdeen Angus”, aduse din străinătate. Carnea acestei rase de vaci este considerată un produs de foarte bună calitate la nivel mondial.

Cristian Andrei, un tânăr din comuna Dumești, a muncit zece ani în Italia și s-a întors acasă pentru a deschide propria fermă. Povestea lui este prezentată de publicația BZI.

„Am muncit tot în domeniul agricol, în Italia. Am venit acasă anul trecut și inițial ne-am gândit să facem o plantație cu mure și zmeură, dar ne-am dat seama că nu găsim oameni și ne-am orientat către zootehnie. De fermă ne putem ocupa doar eu și soția. Noi am cumpărat zece capete de vaci din rasa «Aberdeen Angus» din Germania și vrem să vedem cum se comportă, ca mai apoi, dacă totul e cum am plănuit, să mai cumpărăm 10-20 de capete”, a spus Cristian Andrei, conform sursei citate.

Un alt român întors din Italia, care a deschis o fermă cu vaci din rasa „Aberdeen Angus”, este Răzvan Gherguț, din comuna Traian, județul Bacău.

„Eu am fost 14 ani în Italia, împreună cu familia și am decis să ne întoarcem acasă. Eu am muncit ca electrician, fratele mai mare este inginer, tatăl a avut o firmă de construcții. Deci nu aveam nicio legătură cu domeniul agricol când am decis să deschidem ferma. Tatăl meu a văzut la o emisiune că se deschid ferme cu «Aberdeen Angus» și am zis să încercăm și noi asta. Am zis să cumpărăm vacile direct de la sursă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Am sunat, inițial, la asociația «Aberdeen Angus», din Anglia, și am întrebat dacă pot să-mi recomande pe cineva de la care să cumpăr. Așa am ajuns să-l cunosc pe Leo McEnroe, fermierul de la care am cumpărat primul efectiv din această rasă. Am cumpărat inițial 30 de juninci și doi tăurași și efectivul s-a reprodus în fermă. Le-am adus direct din Irlanda, de la fermă, pentru că acolo avea gena cea mai bună la această rasă. Mai este rasa din Argentina, cu genă de calitate. Ne-am gândit să aducem și de acolo, dar era mai complicat cu transportul, era și mai scump. Oricum, am plătit mult și pentru transportul celor aduse din Irlanda. Prețurile au fost cuprinse între 1.600 de euro și 2.200 de euro”, a spus Răzvan Gherguț, mezinul familiei care se ocupă de fermă.

Familia Gherguț a deschis un abator și un magazin unde vinde produsele din carne de vaci din rasa „Aberdeen Angus”. Chiar dacă la început aveau emoții că nu vor vinde produsele din Bacău însă cererea pentru produsele din ferma „Gherguț’s Ranch” a crescut în ultimul an, iar clienții sunt atât din Bacău, cât și din Neamț și Iași.

Aberdeen Angus după numele orașului Aberdeen, (numită și Black Angus sau pe scurt Angus) este o rasă de taurine, crescută pentru producția de carne. Creată în Scoția, în secolul al XVIII-lea, Aberdeen Angus are în prezent o arie mare de răspândire în întreaga lume. Este de culoare neagră sau roșie, fără coarne, cu greutatea corporală la vaci de 500–550 kg, cu un randament la tăiere, pentru animalele îngrășate, de 65-70%.

Articolul în întregime poate fi citit aici: Tinerii din Iași vor să facă profit din vânzarea cărnii de vaci din rasa „Aberdeen Angus”! Banii munciți în Italia i-au investit în aceste ferme care atrag clienții ce vor produse de calitate.

Distribuie acest articol