Accademia di Romania in Roma – o nouă ediție a întâlnirilor „I mercoledi letterari”

O nouă ediție a întâlnirilor „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, un proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și operele literare care fac referire la cultura română, va avea loc miercuri, 30 octombrie 2019, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1).

În cadrul întâlniri intitulate „DIALOGHI DI-VERSI”, întâlnire organizată în parteneriat cu editura Il Sextante din Roma, va avea loc un dialog poetic al poetei Adriana Iftimie Ceroli (România), autoarea volumului Poesie apărut la editura Albatros din Roma în 2018, cu scriitoarea și jurnalista Anna Maria Petrova-Ghiusele (Bulgaria). Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și este promovat de Biblioteche di Roma. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Adriana Iftimie Ceroli s-a născut la 1 august 1973 în România, în perioada regimului Ceaușescu, perioadă în care a urmat parcursul firesc al studiilor. Un punct de referință important al copilăriei sale l-a reprezentat biblioteca tatălui său, unde a citit Proust, Schopenhauer, Zola și în secret, Kafka. Și această experiență din copilărie reprezintă singurul lucru pentru care este recunoscătoare regimului. A fost membră în echipa regională de volei. Tot „în joacă” a luat și plecarea în mod ilegal pentru a privi, pentru a învăța, pentru a scrie, pentru a-și aminti. În această călătorie a ajuns la Roma, unde locuiește mai bine de 25 de ani. Potrivit spuselor domniei sale, locuiește aici, pentru că încă mai crede că este capitala Imperiului Roman și a culturii occidentale.

Anna Maria Petrova – Ghiuselev este jurnalistă, actriță, producător de filme. A absolvit Academia de Muzică din Sofia și Teatru și Management la NBU din Sofia. În calitate de jurnalistă colaborează cu TG LA 7, Uno Mattina – RAI UNO, BNT-Bulgaria, RaiUno, RaiDue, Canale 5, iar în calitate de actriță a jucat în numeroase producții cinematografice și de televiziune în Bulgaria, Italia, Germania, Franța și SUA. A publicat poezii, printre altele, în: „Eugenia Mars” din Sofia (2002-2019), „Poeti e Poesie” (director Elio Pecora 2009), „Cara Alda, ti scrivo” (2010), Antologia Poetica, Agenda del Poeta, Antologia Impronte (2011-2014), „Versi per Alda” (2018) și „Alberoandronico” (2019). Premii: Concursul European de Poezie – Lecce 2000, 2007, 2010 (premiul I); Premiul Alda Merini-Catanzaro 2010; Marele Trofeu pentru Cultura al Premiului Histonium-Vasto 2012, Premiul Parlamentului UE, Italia 2013, etc.A fost prezentă la Salonul Internațional de Carte de la Torino în 2012 și 2016.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI