Accidentul din Italia în care au murit 4 români, declarația tatălui: „Am încercat să îmi salvez copiii”

Șoferul autoturismului Volkswagen Sharan implicat în accidentul de vineri, 5 mai, de la Arezzo, în care și-au pierdut viața 4 persoane de naționalitate română, este în închisoare și riscă o pedeapsă de până la 21 de ani. Conform Corriere della Sera, el a povestit anchetatorilor: „Le-am scos trupurile din mașină și am încercat să-mi salvez copiii”. Din nefericire, doi dintre ei precum și părinții șoferului au decedat pe loc în urma rănilor grave suferite în accident.

Călătoreau 8 persoane, patru adulți și patru copii, într-o mașină de 7 locuri

Șoferul român se numește Emil Ciurar, are 30 de ani, iar acum se află închis într-o celulă având pe conștiință patru morți, persoane dragi, sânge din sângele lui: doi copii ai săi, unul de 8 luni și celălalt în vârstă de 10 ani, precum și părinții, în vârstă de 48 și respectiv 50 de ani, morți și ei în accident. Soția și alți doi copii au suferit răni grave și au fost transportați la spital, dar nu sunt în pericol de a-și pierde viața. Emil era cel care se afla la volan. Din punct de vedere fizic a scăpat nevătămat, imediat după accident polițiștii l-au găsit la fața locului cum își dădea palme peste cap și striga numele părinților și ale copiilor săi. Au încercat să îl calmeze, dar este acuzat de omucidere rutieră multiplă și a fost dus în închisoarea din Arezzo. Luni, 8 iunie, va apărea în fața judecătorului.

Emil alternează momente de luciditate cu momente de disperare, starea sa psihică a avut foarte mult de suferit, dar luni va trebui să povestească judecătorului, în amănunt, întreaga sa călătorie din Transilvania și până în Italia. A traversat Slovenia și a intrat pe teritoriul italian în jurul orei 8 dimineața. A parcurs la volan mai bine de 1.600 de km și se îndrepta împreună cu toată familia spre Napoli. S-a oprit la zona de servicii Chianti, de pe autostradă, a băut o cafea, s-a odihnit puțin și și-a reluat drumul. Când a ajuns la Badia al Pino (Arezzo), după o curbă, a intrat în linie dreaptă, dar a pierdut controlul volanului.

S-a izbit inițial de un camion parcat pe marginea autostrăzii, apoi a ricoșat într-un autoturism Nissan Qashqai în care călătoreau 5 persoane. Impactul a fost devastator. Ca o ironie a sorții, pe TIR-ul de care s-a lovit mașina condusă de Emil scria: „Andrà tutto bene” (Totul va fi bine). Nu, n-a fost totul bine, mai ales pentru cei doi copii și pentru bunicii care au murit pe loc.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nevătămat, Emil a ieșit din mașină și s-a trezit în fața unei imagini de coșmar. Pe asfalt zăceau fără viață cei doi părinții ai săi, tatăl cu același nume ca și el, Emil, în vârstă de 50 de ani și mama Ludovica de 48 de ani. Soția, un alt copil geamăn cu bebelușul și fratele lui Emil de 14 ani au reușit să se salveze. Deși răniți, aceștia au supraviețuit accidentului. Între fiarele mașinii au rămas blocați însă cei doi copii decedați. „I-am scos eu afară, am încercat să-i salvez, să-i readuc la viață”, a spus cu disperare Emil polițiștilor. I-a strigat, i-a rugat, le-a cerut să nu-l părăsească și să rămână în viață, dar pentru ei era deja prea târziu.

Șoferul român a declarat că a dormit pentru o clipă la volan din cauza oboselii. În urma analizelor s-a constatat că nu consumase alcool și nici alte substanțe interzise. Acuzat de omucidere rutieră multiplă, în urma unui accident cu 4 victime, el riscă în teorie până la 21 de ani de închisoare, dar este posibil să beneficieze de circumstanțe atenuante. Poate justiția va fi clementă cu acest fiu care și-a ucis fără voie ambii părinți, cu acest tată care a pus capăt vieții propriilor săi copii, poate toți îl vor putea ierta și înțelege, dar cel mai important va fi să se ierte pe sine însuși.

Pentru noi, restul, un avertisment la precauție, o conștientizare că oboseala la volan poate fi uneori la fel de periculoasă ca alcoolul. Pentru că Emil nu era altceva decât „beat de oboseală”, la volanul mașinii care i-a ucis cele mai dragi ființe din viața sa.

În video de mai jos, publicat de Arezzo Ora, imagini de la locul accidentului: