Adolescent român din Italia, campion la înot și membru al echipei național, răpus de COVID la numai 17 ani

„Uneori întâlnești studenți care sunt adevărate exemple de putere. De nestăpânit, răzvrătiți, ne împing în fiecare zi să deschidem catalogul pentru a vedea dacă prezența lor va schimba cursul lecției. Acelea sunt momentele în care intrăm în clasă anxioși, dar plini de energie, gata să acceptăm provocarea, să dăm tot ce putem pentru a arăta că până și cel mai neliniştit băiat ne poate deschide lumea.
Tu ne-ai deschis lumea ta, fără să-ți ascunzi slăbiciunile sau nenumăratele tale „aventuri”, ne-ai enervat, dar ai și râs mult. Rămas bun și mulțumesc, a fost o onoare să merg pe această bucată de drum cu tine!”

Mesajul plin de emoție de mai sus aparține profesoarei Maria Grassetti din Macerata care, după ce a aflat despre moartea unuia dintre elevii săi, a simțit nevoia să-și exprime, pe pagina sa Facebook, durerea care a pătruns-o.

Alessandro Emanuelle Pandelle, 17 ani, răpus de COVID în Italia. Foto: Cronache Maceratesi

Este vorba despre Alessandro Emanuele Pandele, în vârstă de numai 17 ani și de origine română, a cărui viață a fost răpusă de COVID în jurul orei 22:30 de luni, 10 ianuarie 2022.

„Emanuele era român, avea 17 ani. Era campion la înot și făcea parte din echipa națională a Italiei. Am fost la Macerata în 2018 să filmez un reportaj despre el. Era tânăr, sănătos, plin de viață și de speranțe. Aseară a murit din cauza unor complicații post covid. N-aș fi scris asta aici dacă nu apărea în presa italiană, chiar dacă aflasem devreme. Păcat. O îmbrățișare familiei”, a transmis pe Facebook fostul corespondent Digi24 din Italia, Sergiu Balaban, la aflarea acestei tragice vești.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tânărul de 17 ani era rezident, împreună cu familia sa, în localitatea Montecassiano din provincia Macerata (Marche), iar mama lui este proprietara unui magazin situat pe via Roma din Macerata.

Emanuele practica înotul de mic și a ajuns în echipa națională a Italiei, alături de care a câștigat diferite titluri în acest sport. Din nefericire, adolescentul român suferea de o boală gravă și a trebuit să renunțe la înot în urmă cu circa un an, relatează publicația locală Cronache Maceratesi.

„Era plin de viață și îi era foarte ușor să-și facă prieteni. Era un bun înotător, puternic din punct de vedere fizic, vital și energic. Atât în timpul concursurilor, cât și la antrenamente. Regretăm enorm pierderea sa. Îi doream binele cu toții”, a declarat Mauro Antonini, directorul Centrului de Înot din Macerata.

Emanuelle era campion la înot și făcea parte din echipa națională a Italiei. Foto: Cronache Maceratesi

„Astăzi am anulat antrenamentul și le-am transmis tragica veste părinților elevilor noștri. La bazin sunt toți distruși, de la angajații din vestiare și până la secretare”, a mai declarat Antonini.

Boala de care suferea Emanuele l-a împiedicat să se vaccineze împotriva COVID, mai scrie sursa citată, iar în urmă cu câteva zile a descoperit că a fost infectat cu virusul SARS-COV-2. Starea sa s-a agravat destul de repede, așadar a fost internat mai întâi la spitalul din Macerata, iar ulterior a fost transferat la secția de Terapie Intensivă a spitalului Torrette din Ancona.

Din nefericire, corpul său nu a mai rezistat efectelor distrugătoare provocate de virus, iar în seara zilei de ieri a decedat pe patul de spital din Ancona.

„Comitetul Regional din Marche este alături de familia băiatului în acest moment greu, participând la durerea tuturor celor care-l cunoșteau mai bine sau l-au întâlnit pur și simplu, în bazinul de înot sau, ocazional, la concursuri”, a scris pe Facebook filiala din Marche a Federației Italiane de Înot.

@rotalianul