Adolescent român din Italia erou după ce a blocat un hoț și l-a dat pe mâna carabinierilor

Alexandru, un tânăr român de numai 16 ani, care locuiește în localitatea italiană Conegliano din provincia Treviso, aduce cinste conaționalilor săi din Italia după ce, în urmă cu câteva zile, a blocat un infractor și l-a predat carabinierilor. Conaționalul nostru a fost ajutat, însă, și de un coleg de școală italian, în vârstă de 18 ani.

„Ne relaxam la bar când am văzut două vânzătoare de la Tigotà (companie care comercializează produse cosmetice – n.r.) ieșind din magazin și alergând după un bărbat la care strigau să se oprească. Am reflectat câteva secunde și am decis că lucrul corect de făcut ar fi să-l urmărim”, a povestit adolescentul român pentru ziarul italian Il Gazzettino.

Infractorul a încercat să-și facă pierdute urmele printre blocuri, pe străzile care duc spre localitatea Parè. Cei doi tineri au fost nevoiți să alerge după el timp de circa 10 minute până au reușit să-l prindă.

„La un moment dat aproape că l-am prins, dar a sărit peste un gard și a intrat pe o proprietatea privată. Neputând intra și noi, am ocolit proprietatea și când a ieșit am continuat să fugim după el până când l-am reținut cu forța. Am chemat carabinierii, care au ajuns în câteva minute, apoi am dat declarație despre cele întâmplate în cazarmă”, a adăugat Nicola, tânărul italian de 18 ani.

„Urmărirea a durat vreo 10 minute. La un moment dat și-a aruncat geaca în care a ascuns produsele furate, apoi a încercat să se ascundă după niște scări. Ulterior a început să fugă din nou, dar l-am blocat. A încercat să scape, dar nu a ridicat mâinile către noi. Nu am fost răniți”, a mai spus Nicola.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu a fost ușor să-l prindem, alerga cu viteză, dar alergam și noi”, a precizat și conaționalul nostru. „Eu mă antrenez mereu, chiar și acasă, sunt în formă. Nicola e normal”, a glumit Alexandru pe seama colegului său italian.

Cei doi tineri recunosc în același timp că gestul lor a fost unul riscant, dar simțul civic a fost mai puternic decât teama că acel infractor ar fi putut să-i rănească. Atât Alexandru, care a venit în Italia când era mic copil, cât și colegul său, visează să se înroleze în Armată când vor deveni adulți, mai scrie sursa citată.

„Da, acel bărbat putea să ne facă rău”, constată Alexandru. „Ceea ce s-a întâmplat nu vezi în fiecare zi. Simțim că am făcut o faptă bună, dar suntem doar buni cetățeni, nu eroi”, a ținut să precizeze românul nostru.

„Când l-am văzut pe bărbat urmărit de vânzătoare s-a declanșat ceva în noi. Ne-am gândit că ar putea fi înarmat, dar l-am urmărit oricum. E adevărat că pentru a face astfel de fapte trebuie să fim atenți, dar eu aș face-o din nou oricum”, a spus și Nicola.

Victimele furtului au ținut să le mulțumească celor doi tineri oferindu-le o consumație la bar, iar directorul liceului frecventat de aceștia, Nicola Bettin, și-a exprimat și el aprecierea față de fapta lor.

„Sunt mândru de băieți, autorii acestui gest care nu este de trecut cu vederea și absolut lăudabil. Totul a decurs bine, dar cred că trebuie amintit că, atunci când te afli în astfel de situații trebuie să știi cum să evaluezi toate consecințele posibile, fără a te lăsa condus de instinctele ușoare, mai ales la vârsta respectivă. Acestea fiind spuse, mulțumim sincer elevilor noștri pentru marele lor simț civic”, a declara Bettin.