Afacerea de succes a unei românce din Italia: Crește găini și a înființat o fermă agricolă

Mihaela Dinică, o româncă în vârstă de 36 de ani, care locuiește în Monteriggioni, o localitate din provincia Siena, unde se ocupă cu creșterea găinilor, a câștigat în anul 2022 premiul „Oscar Green 2022”, promovat de Giovani Impresa Coldiretti Toscana.

„Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei”, a spus românca, conform Il Fatto Quotidiano.

Mihaela este în Italia de 20 de ani. Cu trei ani în urmă a înființat propria fermă agricolă

„Am decis să-mi schimb viața în 2020, în perioada de izolare. Am vrut să am propria afacere”. Mihaela Dinică a lucrat ca muncitoare în fabrică, și-a dat demisia și a investit toate resursele financiare în ferma și afacerea sa agroturistică.

„Am început lucrările imediat ce s-a încheiat cu restricțiile, cumpărând animalele și echipamentele necesare, ajutată fiind doar de familia mea”. Mihaela se consideră norocoasă, pentru că familia ei a susținut-o mereu, spre deosebire de stat, „care nu m-a ajutat niciodată până acum”, a spus ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cele mai mari dificultăți, de fapt, au fost cele economice: „Ajutoarele de la stat ajung numai la companiile mari. Cei mici trebuie să-și sufle mânecile și să facă totul singuri. Este un adevăr trist pentru mulți”, a spus antreprenoarea româncă.

Ferma Mihaelei are astăzi o suprafață de zece hectare și deține peste 300 de animale, dintre care 200 de găini, un cal, doi măgari, trei alpaca, rațe, prepelițe, păuni. Producția variază de la ouă, la usturoi, legume de sezon și alte verdețuri.

Ziua începe cu îngrijirea animalelor, hrănirea lor și curățenia zonei unde sunt ținute. Toate acestea „bucurându-mă câteva clipe de compania lor”, mărturisește Mihaela.

Afacerea de succes în Italia a Mihaelei Dinică. Crește găini și a înființat o fermă agricolă. Sursa foto: Il Fatto Quotidiano

Printre rasele de găini crescute pe dealurile toscane de către Mihaela se numără Araucana, originară din Chile, rezultatul încrucișării dintre Colloncas și Quetero, găini care produc ouă de culoare albastră. Denumirea provine de la indigenii Mapuche – denumit cu precizie Aruacani – un popor amerindian originar din centrul Chile și sudul Argentinei, care dorea să aibă un exemplar cu mult penaj, capabil să reziste la temperaturile dure din Anzi. Mihaela le-a descoperit pe internet și a mers personal să cumpere câteva exemplare pentru a începe reproducerea.

Culoarea ouălor lor nu se datorează OMG-urilor sau unor experimente ciudate, ci este conținută în ADN-ul acestei specii. Ouăle sunt bune și conțin mai multe proteine ​​decât rasele ouătoare și „pe lângă că sunt mai gustoase au și un conținut scăzut de colesterol”, explică Mihaela.

În 2022, întreprinderea agricolă a Mihaelei a fost desemnată câștigătoarea premiului Oscar Green 2022 promovat de Giovani Impresa Coldiretti Toscana, premiind spiritul de adaptare al noii generații de fermieri și punerea în valoare a produselor locale.

Toscana, pe de altă parte, este prima regiune italiană pentru afacerile agroturistice conduse de femei, potrivit datelor de la Coldiretti. Are cel mai mare număr de agroturisme conduse de femei cu 1.734 de structuri din 5.406 active (cu o pondere de 20% din totalul național). În plus, există 4.336 de ferme conduse de tineri antreprenori cu vârsta de până la 40 de ani, o cifră care face din Toscana a doua regiune italiană (după Umbria) cu cea mai mare pondere de ferme conduse de tineri antreprenori cu diplome sau absolvenți.

Sfatul Mihaelei Dinică pentru cei care ar dori să-și deschidă o fermă agricolă

„Suflecați-vă mânecile! Și rezistați dificultăților!”, este recomandarea româncei. „Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei. Sunt convinsă că în următorii câțiva ani vom reveni la lucrul pământului ca pe vremuri. Iar numărul persoanelor care vor face această alegere va crește și mai mult”.

Pe viitor, obiectivul Mihaelei Dinică este de a constitui o rețea de colaborare cu alți fermieri din zonă. Dar și să crească numărul de animale și să dezvolte un proiect de fermă educațională, care să implice școli și alte instituții locale. Oul de culoare albastră a devenit rapid căutat de bucătarii locali, care îl oferă în meniul lor.

Românca este foarte mulțumită de alegerea făcută și nu s-ar întoarce pentru nimic în lume la lucrul în fabrică. „Uneori, animalele – conchide ea – oferă mai multă dragoste și satisfacție decât oamenii”.