Afacerea de succes a unui român întors din străinătate, meșteșug străvechi pe cale de dispariție

Un român în vârstă de 30 de ani s-a întors acasă după aproape 10 ani petrecuți în străinătate și practică potcovitul cailor, o meserie veche în țara noastră, dar pe cale de dispariție. Cornel Irimia este din Buzău și potcovește cai după o tehnică folosită în hergheliile din Germania, acolo unde a lucrat aproape un deceniu.

Pentru că este foarte priceput, Cornel este căutat de centrele de echitație și de proprietarii de cai de rasă din toată țara.

Sursa foto: Adevărul

„De un an de zile am decis să mă întorc acasă, din cauza lipsei de oameni care mai practică această meserie la noi în țară”, a spus românul conform Adevărul.

Când a decis să revină definitiv în țară, tânărul și-a transformat o dubă într-o potcovărie mobilă. În duba-atelier, Cornel deține potcoave pentru toate mărimile și rasele de cai și are inclusiv forja care încinge metalul pentru a fi mai ușor modelat.

Prețurile serviciilor sale diferă în funcție de mărimea cailor și activitățile pentru care sunt antrenați. „Un potcovit simplu, costă undeva între 300 și 350 de lei”, a precizat potcovarul român. El se deplasează în toate colțurile țării, iar proprietarii cabalinelor, pe lângă schimbatul setului de potcoave mai au de plătit și combustibilul pentru dubă.

Sursa foto: Adevărul

„Cornel face parte dintr-o generație de meseriași care ar trebui să dea meseria mai departe pentru că acești copii care iubesc echitația au nevoie de cai cu potcoavele foarte bune”, a spus Bogdan Găbăroi, instructor de călărie la un centru de echitație din Cândești, județul Buzău.

Video AICI.