Afacerea de succes a unui român întors din străinătate, meșteșug străvechi pe cale de dispariție

Un român în vârstă de 30 de ani s-a întors acasă după aproape 10 ani petrecuți în străinătate și practică potcovitul cailor, o meserie veche în țara noastră, dar pe cale de dispariție. Cornel Irimia este din Buzău și potcovește cai după o tehnică folosită în hergheliile din Germania, acolo unde a lucrat aproape un deceniu.

Pentru că este foarte priceput, Cornel este căutat de centrele de echitație și de proprietarii de cai de rasă din toată țara.

Sursa foto: Adevărul

„De un an de zile am decis să mă întorc acasă, din cauza lipsei de oameni care mai practică această meserie la noi în țară”, a spus românul conform Adevărul.

Când a decis să revină definitiv în țară, tânărul și-a transformat o dubă într-o potcovărie mobilă. În duba-atelier, Cornel deține potcoave pentru toate mărimile și rasele de cai și are inclusiv forja care încinge metalul pentru a fi mai ușor modelat.

Prețurile serviciilor sale diferă în funcție de mărimea cailor și activitățile pentru care sunt antrenați. „Un potcovit simplu, costă undeva între 300 și 350 de lei”, a precizat potcovarul român. El se deplasează în toate colțurile țării, iar proprietarii cabalinelor, pe lângă schimbatul setului de potcoave mai au de plătit și combustibilul pentru dubă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Adevărul

„Cornel face parte dintr-o generație de meseriași care ar trebui să dea meseria mai departe pentru că acești copii care iubesc echitația au nevoie de cai cu potcoavele foarte bune”, a spus Bogdan Găbăroi, instructor de călărie la un centru de echitație din Cândești, județul Buzău.

Video AICI.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20