Aplicație creată pentru a-i ajuta să voteze la alegerile europarlamentare pe cei indeciși

Alegătorii europeni încă indecişi înainte de scrutinul europarlamentar, ce se va desfăşura în funcţie de ţară între joia şi duminica acestei săptămâni, vor putea găsi un pic de ajutor datorită unei aplicaţii elaborate de Institutul Universitar European (IUE) din Florenţa, centrul Italiei, a anunţat acesta miercuri, informează Agerpres.

Respectiva aplicaţie, euandi2019, îi invită pe cetăţenii din întreaga Uniune Europeană (UE) să „reacţioneze la 22 afirmaţii” cu caracter politic sau economic. Răspunsurile date îi permit alegătorului să afle de care partid sau mişcare el este mai apropiat în ţara sa de origine, dar şi în alte ţări din Europa, precizează un comunicat al IUE.

Euandi2019 a fost elaborat de o echipă de 122 de experţi şi politologi, în jur de cinci din partea fiecărui stat membru, care a recenzat circa 250 de partide şi mişcări politice în Europa şi le-a analizat cu mare atenţie programele electorale, potrivit Institutului de la Florenţa, care precizează că a lucrat „în strânsă colaborare” cu Universitatea din Lucerna, Elveţia.

Acest instrument, într-un moment în care milioane de alegători sunt încă indecişi în întreaga UE, este „politic neutru”, disponibil în 20 de limbi şi pentru fiecare membru al UE, susţine IUE.