Alertă de tsunami în Italia după un cutremur de 7,8 grade în Turcia. Peste 500 de morți

Update ora 08:23 (ora Italiei): Bilanțul victimelor se ridică la peste 500 de morți.

Update: Numărul persoanelor decedate a crescut la peste 360, în Turcia și Siria.

Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, 6 februarie, în Turcia, cel mai puternic din ultimul secol. Seismul a avut loc la granița cu Siria și până în acest moment s-au înregistrat aproape 200 de morți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Protecția Civilă din Italia a emis o alertă de tsunami: „Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile autorităților locale” au transmis autoritățile din Italia.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia

Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coasta țării. Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile autorităților locale” transmit autoritățile din Italia.

Cel puțin 76 de persoane au fost ucise în Turcia, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit țara în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune, potrivit oficialilor turci. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria și în Liban, conform specialiștilor.

Turcia a cerut ajutor internațional, iar SUA a anunțat că „sunt gata să trimită orice fel de asistență necesară”.

Cutremurul a fost urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

La ora 07:38 de astăzi, agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a comunicat luni că 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului masiv care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării. VIDEO mai jos:

La ora ora 07:50 cel puțin 111 de persoane au fost ucise și peste 516 rănite în regiunile Alep, Hama și Latakia din Siria. Un oficial din domeniul sănătății din provincia siriană Alep a declarat pentru Reuters că unii locuitori se află încă sub dărâmături, iar răniții se îndreaptă în valuri spre spitale. VIDEO mai jos: