Alertă în 10 regiuni din Italia, fragmente dintr-o rachetă ar putea să cadă în aceste zone provocând daune

UPDATE: Ultimul comunicat al Departamentului Protecției Civile transmite că intervalul orar în care s-ar putea ca fragmente din racheta respectivă să cadă pe teritoriul Italiei este cuprins între orele 1:00 și 7:30 de duminică dimineața.

Un segment de 20 de tone din racheta care a transportat luna trecută pe orbită primul modul al viitoarei stații spațiale a Chinei ar putea cădea pe Pământ în acest weekend. Nu se știe cu exactitate unde vor cădea resturile respective, dar specialiștii au delimitat zonele posibile. Printre acestea se numără și 10 regiuni din Italia, a transmis Protecția Civilă din această țară care avertizează populația: „Rămâneți în interiorul clădirilor, departe de uși și ferestre.”

Diverși experți în deșeuri spațiale susțin că obiectul va intra în atmosferă la ora 2:24 de duminică, 9 mai 2021, cu o marjă de eroare de 6 ore. Cea mai mare parte a segmentului ar trebui să ardă la intrarea în atmosferă, dar există tot timpul posibilitatea ca metalele cu puncte de topire ridicate să reziste impactului. Nu se știe câte fragmente vor rămâne după reintrarea în atmosferă, a declarat astrofizicianul Jonathan McDowell de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, adăugând însă că vor fi „suficiente pentru a provoca daune”.

Conform Tgcom24 regiunile italiene care ar putea fi ținta acestor fragmente se află în partea de centru și sud a țării. Ele sunt: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia și Sardinia.

„Pe baza informațiilor puse la dispoziție în prezent de comunitatea științifică – subliniază Protecția Civilă italiană – este posibil să fie oferite informații utile populației, astfel încât aceasta să adopte în mod responsabil comportamente de auto-protecție. Este puțin probabil ca fragmentele să provoace prăbușirea clădirilor, care, prin urmare, trebuie considerate mai sigure decât locurile deschise.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Departamentul recomandă „să se stea departe de ferestre și ușile de sticlă; fragmentele care ar putea cădea pe acoperișurile clădirilor ar putea provoca daune, perforând acoperișurile în sine și etajele subiacente, fiind un pericol pentru persoane.”

Distribuie acest articol