Alertă vulcanică în Italia: Etna erupe și provoacă îngrijorare

Protecția civilă siciliană a anunțat trecerea de la stadiul de “Atenție” la “Prealertă”, subliniind o “probabilitate mare de eveniment iminent” referitor la activitatea vulcanului Etna. În ultimele ore, s-a înregistrat o creștere a activității vulcanice.

În seara zilei de marți, 15 august,, Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie – Observatorul Etna, a emis un comunicat oficial, anunțând că în ultimele 24 de ore „amplitudinea medie a activității vulcanice a fost caracterizată de variații ample ale valorilor sale, menținându-se constantă în intervalul valorilor medii până la ora 13 UTC.

În orele ce au urmat, aceste variații au devenit chiar mai pronunțate și, în scurte momente, amplitudinea medie a activității vulcanice a ajuns în intervalul valorilor înalte.”

Departamentul regional de Protecție Civilă din Sicilia a anunțat trecerea de la „Atenție” la „Prealertă” cu un risc crescut de eveniment iminent la Etna.

Buletinul de alertă pentru aviația civilă a trecut de la verde la galben, dar în acest moment nu afectează funcționarea aeroportului internațional din Catania, care rămâne operativ. VIDEO mai jos:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Protecția Civilă: „Accesul în zonele de vârf ale vulcanului Etna este interzis”

Având în vedere situația actuală, Protecția Civilă a anunțat că, în ceea ce privește accesul în zonele de vârf, se aplică reglementările din „Procedura de alertă pentru Risc Vulcanic și modalități de acces în zona de vârf a Vulcanului Etna”.

Primarii comunelor din zonă, precum și alte entități cărora li s-a transmis acest mesaj, sunt rugați să implementeze măsurile prevăzute în procedurile de rigoare în special referitor la:

interzicerea accesului în zonele afectate, informarea constantă despre evoluția fenomenelor în desfășurare și activarea Centrului de Operațiuni Comunale și a procedurilor prevăzute în Planul Comunal actual de Protecție Civilă.