Alex Agiurgiuculese – talent românesc al gimnasticei ritmice va reprezenta Italia la Campionatele mondiale de la Pesaro

 

Alexandra Agiurgiuculese. Sursa foto: Facebook

Talente pe care România le dăruiește lumii! Valori care ne reprezintă cu succes, ne fac să ne simțim mândri, umplându-ne sufletele de orgoliu și satisfacție, chiar dacă au ales sau au fost constrânși să o facă, să reprezinte culorile țărilor de adopție și nu pe cele ale României. Țări care, conștiente de potențialul acestor talente, investesc oferindu-le cele mai bune condiții de viață și antrenament, indispensabile unor rezultate pe măsură.

Țări care primesc talentele cu brațele deschise, în timp ce sistemul românesc, indolent, le lasă sau chiar le invită aproape să plece. România a pierdut din nou. Un om, o valoare, un talent. O campioană!

Este impresionantă povestea acestei fete românce înzestrată cu o ambiție și o voință de fier, plecată din una dintre cele mai sărace regiuni ale țării noastre și ajungând, într-un timp relativ scurt, printre cele mai apreciate sportive ale Italiei de astăzi!

Alex Agiurgiuculese: un mit în devenire

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese este o adolescentă în vârstă de 16 ani, de origine română, care peste câteva zile va reprezenta Italia la Campionatele Mondiale de Gimnastică Ritmică de la Pesaro, ce se vor desfășura în perioada 30 august – 3 septembrie. Alexandra face parte din echipa națională italiană de gimnastică ritmică și este vice-campioană italiană absolută.

„Până acum o lună pentru mine era doar un vis participarea la campionatele mondiale”, mărturisește Alexandra, „dar acum îmi doresc să am o prestație bună la toate cele patru probe și să mă calific pentru finală. Și apoi, de ce nu, să concurez pentru o medalie mondială!”

Din Iașul primei copilării, la primele medalii cucerite în Italia

Alexandra s-a născut la Iași, în România, pe 15 ianuarie 2001 iar primii pași în gimnastica ritmică i-a făcut în orașul său natal din inima Moldovei. Talentată și sârguincioasă, atrage imediat atenția Irinei Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică care decide să o înscrie pe Alexandra la concursurile internaționale, la vârsta de 9 ani.

Micuța Alexandra participă în 2010 la Turneul Internațional „Miss Valentine” din Tartu, în Estonia, unde a câștigat medalia de aur atât la liber, cât și la proba cu cercul, iar mai târziu, tot în același an, participă și la Cupa Irinei Deleanu (Irina Deleanu Cup).

Dar 2010 va fi un an de cotitură pentru micuța gimnastă, an care îi va schimba viața în mod determinant, când, în plină vară, familia ei decide să se transfere în nordul Italiei, la Treviso. Aici, Alexandra este înscrisă în cadrul Asociației Sportive Udinese și începe antrenamentele sub îndrumările antrenoarei slovene Spela Dragas și a colaboratoarei sale, Magda Pigano.

În 2012 a debutat într-un campionat italian, câștigând Finalele Naționale de Categorie, un rezultat care va fi repetat și în anul 2013, în timp ce în 2014 va trebui să se mulțumească doar cu argintul, clasificându-se în spatele gimnastei de origine moldavă, Daniela Mogurean.

Talent cu duiumul, ambiție, rezultate pe măsură

În 2015, Alex, cum îi spun colegii și prietenii, a obținut cetățenia italiană și posibilitatea de a reprezenta Italia în străinătate; Federația Italiană de Gimnastică Ritmică nu ezită să profite imediat, remarcând talentul și marele potențial al sportivei române. Astfel, în același an participă la Turneul Internațional de Juniori din Lisabona, Portugalia, unde ocupă locul 7 în competiția generală și se califică pentru toate finalele de specialitate, obținând de asemenea o medalie de bronz la proba cu mingea.

Alexandra Agiurgiuculese, proba cu mingea. Sursa foto: Facebook

Cariera sa de junioară continuă în 2016 când, la același Turneu Internațional de Junioare de la Lisabona, câștigă bronzul cu echipa și medalia de argint în finala probei cu coarda. Următoarea lună, la Turneul Internațional „Città di Pesaro”, din Italia, câștigă o nouă medalie de bronz cu echipa, performanță îmbogățită de două medalii de argint și o a treia de bronz, respectiv în finalele cu coarda, mingea și cercul. Tot anul trecut, Alexandra Agiurgiuculese, mai adaugă în palmares medaliile cucerite la Turneul Internațional de Junior din Sofia, în Bulgaria, unde și-a îmbogățit colecția de victorii cu o altă medalie de argint în finala cu coardă și una de bronz cu echipa.

Devine, astfel, marea favorită la Campionatul European de Juniori din Holon, Israel, și nu dezamăgește așteptările: în echipă cu Milena Baldassarri, reușește să obțină un bronz la echipe și se califică și pentru 4 finale din 4 în care va câștiga 3 medalii, 2 de argint și una de bronz. Cu aceste rezultate remarcabile, românca Alexandra va fi prima sportivă din gimnastica ritmică italiană, categoria juniori, care a cucerit 4 medalii într-o unică ediție de campionat.

2017, an plin de competiții. Și de succese!

În anul 2017, trece la categoria seniori și, deși inițial se va confrunta cu adversare mult mai mari și mai puternice decât ea, Alexandra va demonstra repede că va fi o prezență valoroasă și greu de întrecut în cadrul competițiilor interne și internaționale. Debutează ca senioară în Marele Premiu al Moscovei unde se califică în toate cele 4 finale de specialitate.

În aprilie a debutat la Cupa Mondială de la Pesaro, unde, după locul 13 în clasamentul general, s-a calificat pentru finalele cu mingea și panglica.

Alexandra Agiurgiuculese (dreapta), medaliată cu bronz la Cupa Mondială de la Pesaro. Sursa foto: Facebook

Iar cu aceasta din urmă, Alexandra reușește să scrie istorie în gimnastica ritmică italiană: cucerește bronzul, urcând pe podium, acolo unde de 26 de ani nu mai urcase nici o sportivă italiană la categoria senioare. Iar de pe acel podium tânăra sportivă de origine română își ia practic zborul cucerind medalie după medalie, participând la competiție după competiție, transformându-se într-un mic uragan decis să urce cât mai sus pe drumul afirmării competiționale.

Argint la Cupa Mondială de la Sofia, Bulgaria, locul II la Turneul Italia-USA din Torino, argint în finala cu cercul la Cupa Mondială Challenge de la Berlin, bronzul la proba cu cercul la Cupa Mondială Challenge de la Minsk, în Bielorussia, participarea la Marele Premiu din Moscova, Campionatele Europene de la Budapesta, la Cupa Mondială Challenge de la Kazan, în Tatarstan-Rusia, toate în doar prima jumătate a anului 2017!

Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese este singura gimnastă italiană care a reușit să obțină o medalie la un concurs de senioare al noului mileniu. Nu s-a mai întâmplat din 1991, când Samantha Ferrari a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Atena.

Dar nu numai atât, Alexandra este și gimnasta cu cele mai multe titluri din toate timpurile la nivel internațional al Federației de Gimnastică italiene.

O federație, o țară, Italia, pentru care micuța româncă plecată de undeva, din Moldova României noastre, va scrie istorie.

Alexandra Agiurgiuculese. Sursa foto: Facebook

Succes, Alexandra și cât mai sus pe podium! Suntem mândri de tine!