Un alt mort de listerioză în Italia. Retras de pe piață un lot de clătite cu ciocolată

În urmă cu câteva zile, un bărbat în vârstă de 75 de ani a murit la Campobasso (Molise) după ce a ingerat un aliment contaminat cu bacteria numită Listeria monocytogenes. Simptomele sale au fost imediat definite ca fiind foarte grave. Internat la secția de terapie intensivă de la Spitalul Cardarelli a murit de listerioză, informează La Repubblica.

Înaintea lui, alte patru persoane și-au pierdut viața în Italia în ultimele luni după ce au mâncat crenvurști și sandvișuri cu somon. De această dată, s-a decis retragerea de pe piață a unui lot de clătite cu ciocolată produse de firma Bern Jarnoux Crepier.

După cazul infectărilor cu listeria de la wurstel și somon, o nouă alarmă pentru o „posibilă prezență a listeria monocytogenes” se referă la clătitele de ciocolată ale mărcii Bernard Jarnoux Crepier. Compania, cu sediul în Lamballe, Franța, a transmis că pe 6 octombrie a retras de pe piață lotul 256 al produsului (vândut în pachete de 6) din cauza riscului microbiologic. Recomandarea către consumatori este „să nu consume produsul și să-l returneze la punctul de vânzare pentru rambursare sau înlocuire”. Anunțul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății astăzi, 10 octombrie.

Clătite de ciocolată marca Bernard Jarnoux Crepier.

Încă din 2020 au fost observate cazuri de listerioză în Italia.

Trei decese s-au înregistrat în decembrie 2021, în martie și iunie 2022 și privesc persoane care se aflau deja în condiții precare de sănătate

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe data de 29 septembrie 2022, s-a înregistrat un alt caz de listerioză la Alessandria (Piemont), unde un pensionar a decedat după ce a mâncat wurstel (crenvurști) crud.

Simptomele de listerioză:

  • Febră;
  • Dureri musculare:
  • Greață;
  • Diaree.

Simptomele pot începe la câteva zile după ce ai mâncat alimente contaminate, dar poate dura până la 30 de zile sau mai mult înainte de a apărea primele semne și simptome de infecție.

În cazul în care infecția cu Listeria se răspândește la sistemul nervos, simptomele pot include:

  • Durere de cap;
  • Gât înțepenit;
  • Confuzie sau modificări de alertă;
  • Pierderea echilibrului;
  • Convulsii:

Ministerul Sănătății recomandă consumatorilor următoarele precauții pentru a evita infectarea cu Listerioză:

Trebuie evitat total consumul de legume crude sau insuficient gătite, să se prefere mezelurile preambalate în defavoarea celor tăiate de vânzător, să se refiarbă alimentele conservate la frigider, să se fiarbă laptele crud sau pasteurizat înainte de a fi consumat. De asemenea, este recomandată spălarea mâinilor și curățarea ustensilelor de bucătărie după manipularea alimentelor negătite, curățarea și dezinfectarea cu regularitate (de două ori pe lună) a frigiderului.