Alți 12 muncitori români din Italia se alătură denunțurilor în cazul exploatărilor de la Mondo Convenienza

Alți 12 angajați, de la aceeași cooperativă, s-au alăturat denunțului făcut de cei opt muncitori care și-au rupt spatele transportând și montând mobilă pentru colosul italian din sector, Mondo Convenienza, muncind fără pauze de la 6:00 dimineața și până la ora 22:00. Lucrătorii, atât români cât și italieni, sunt reprezentați tot de avocata Caterina Biafor.

Poveștile lor, unele de-a dreptul îngrozitoare, după cum relatează La Repubblica, nu fac decât să confirme spusele primilor opt care au făcut denunțurile inițiale. Muncitorii au încercat să reziste condițiilor oribile de muncă timp de luni de zile sau, în cel mai comun caz, pentru ani întregi, deoarece salariul obținut era singura sursă de venit. Au fost cazuri de concedieri de la o zi la alta, după ce muncitorii au protestat pentru orarele inumane de muncă, motivele fiind foarte suspecte: de exemplu furtul a două filetante (șurubelnițe automate).

„Am lucrat opt ani pentru că nu îmi permiteam să renunț la salariu, acesta fiind singura sursă de venit pe care o aveam pentru a-mi crește fiul. Am mers zilnic cu 4 000 – 5 000 de Euro în buzunar pentru că mă ocupam cu colectarea banilor de la clienți și nu mi-am permis niciodată să iau niciun cent. În momentul în care am protestat pentru orarele de muncă și niște probleme cu fluturașul de salariu, m-au acuzat că am furat două filetante pe care sunt sigur că le-am dus în birou. Vă dați seama ce aș fi putut face cu ele… Mai întâi m-au suspendat, iar apoi mi-au trimis scrisoarea de concediere acasă, în urmă cu două săptămâni”, a declarat un muncitor concediat.

Sunt în jur de 100 de camioane Mondo Convenienza care pleacă în fiecare zi de la sediul din Settimo Torinese pentru a livra mobilă în toată regiunea Piemonte.

„Primești mesajul seara cu indicațiile pentru a doua zi, după o zi interminabilă de eforturi. Te obligă practic să fii tot timpul prezent, chiar și sâmbăta și duminica, deși în contract zilele de lucru menționate erau de luni până vineri. Dacă stăteam acasă din cauze medicale, îmi tăiau 300 – 400 de Euro din salar. Am lucrat pentru ei de când au deschis și din cauza asta am fost operat de urgență din cauza efortului fizic la care eram supus. Pretindeau ca după ziua de muncă, care nu se termina niciodată mai devreme de ora 21:00, să spăl și camionul. Dacă nu făceai asta, trimiteau o cerere de clarificare. Suntem mulți cei care ne dorim să se facă dreptate pentru tot ce am trăit, eu unul sunt disperat pentru că din cauza scuzei absurde că aș fi încercat să fur cele două filetante nu pot încasa nici măcar ajutorul de șomaj”, a mai adăugat muncitorul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI