Alți 9 cetățeni români vor fi repatriați astăzi din Italia prin Ministerul Afacerilor Externe

După ce în cursul serii de ieri, 13 martie 2020, opt cetățeni români aflați în Italia, dar care nu erau rezidenți, au fost repatriați de Ministerul Afacerilor Externe din România, instituția anunță astăzi, 14 martie, repatrierea altor 9 cetățeni români cu același statut.

„Astăzi, 14 martie, alți 9 cetățeni români vor fi readuși în țară, ca urmare a eforturilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și altor autorități relevante”, transmite MAE printr-un comunicat de presă.

Conaționalii noștri se aflau în Italia cu titlu temporar, ca turiști sau din cauza unor probleme de sănătate și nu aveau o alternativă reală pentru a-și continua șederea pe teritoriul Italiei sau o modalitate de a se întoarce în România, a mai precizat MAE. Mai exact, cei nouă cetățeni români au fost afectați de măsurile aplicate de guvernul italian împotriva răspândirii pandemiei cu coronavirus, măsuri prin care se interzice circulația, dar și cele aplicate de statul român prin suspendarea zborurilor și a curselor de transport rutier de persoane înspre și dinspre Italia.

„La sosirea în țară, cei 9 cetățeni români vor fi preluați de către Direcția de Sănătate Publică și plasați în carantină într-o unitate din București, în conformitate cu măsurile adoptate de către autoritățile române pentru cetățenii care vin în România din Italia”, mai scrie în comunicat.

„Având în vedere circumstanțele fără precedent în care ne aflăm la nivel global, în contextul epidemiei de COVID-19, MAE asigură în mod constant și sistematic informarea cetățenilor români aflați în străinătate prin atenționări de călătorie și buletine informative publicate pe site-ul MAE în cadrul secțiunii dedicate COVID-19, precum și prin site-urile și canalele de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate”, a mai precizat MAE.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cursul serii de ieri, o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a efectuat un zbor pe ruta București – Roma – București pentru readucerea în țară a opt cetățeni români din Republica Italiană la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, transmite Ministerul Apărării Naționale din România.

„Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalate camere speciale de izolare, este operată de un echipaj format din căpitan-comandorul Ianculescu Florin – comandantul aeronavei, locotenent-comandorul Motoroiu Daniel – pilot secund, maistrul militar Băltescu George-tehnic de bord și echipa medicală formată din locotenent-colonelul Tudose Dragoș – medic și plutonierul Stoian Mihai-asistent medical. Transportul este realizat cu respectarea măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații”, transmite MApN.

Cei opt cetățeni români au fost apoi preluați, la sosirea în țară, de către Direcția de Sănătate Publică și plasați în carantină într-o unitate din București, în conformitate cu măsurile adoptate de către autoritățile române pentru cetățenii care vin în România din Italia.