Alunecare de teren în Italia. Cinci persoane dispărute și 120 evacuate

În timpul unei ploi torențiale care s-a abătut asupra localității montane Bardonecchia, din provincia Torino, o furtună violentă a provocat deversarea râului Merdovine în seara zilei de duminică, 13 august, în jurul orei 21:00.

Străzile orașului au fost brusc inundate cu ape învolburate și nămol, după o alunecare de teren. Cinci oameni sunt de negăsit și alți 120 au fost evacuați, informează La Repubblica.

Cel puțin 20 de automobile au fost luate de ape. Mai multe zone au rămas izolate, cu liniile de telefonie nefuncționale și întreruperi la furnizarea de apă potabilă.

Captură de ecran 2023-08-14 100749

Salvatorii și echipele de intervenție, printre care pompierii, protecția civilă și carabinierii, au acționat rapid pentru a oferi ajutor și asistență populației.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Un automobil a fost blocat de ape cu pasageri la bord în zona Beaulard, dar toți ocupanții se află în siguranță,” se menționează în rapoarte.

De asemenea, s-a semnalat o scurgere de gaz în apropierea gării, necesitând evacuarea suplimentară a zonei.

Coincident nefericit, orașul Bardonecchia găzduia duminică sărbătoarea Sfântului Ippolito și mulți turiști și localnici au fost luați prin surprindere de inundație. Panica s-a instaurat rapid.

Se pare că originea acestei calamități a fost o alunecare de teren provocată de o ploaie torențială în zonele înalte.

Aceasta a crescut brusc debitul râului care traversează orașul Bardonecchia, un popular loc de vacanță situat în Valea Susa, la granița cu Franța.

Aluviunile, formate din bolovani, mâl și pietriș, au inundat rapid orașul, afectând inclusiv un hotel și sediul Poliției de Stat.

photo_2023-08-14_10-25-51

Administrația locală din Bardonecchia a activat Centrul Operațional Comunal și a pregătit „Palazzetto dello Sport” pentru a găzdui persoanele care au fost forțate să-și părăsească locuințele situate la nivelul terenului de-a lungul cursului râului.

Există îngrijorări că viitura ar fi putut afecta și integritatea unor poduri, însă aceasta va fi confirmată doar după evaluarea tehnică.

Experții și oficialii continuă investigațiile pentru a evalua amploarea totală a daunelor și a determina măsurile necesare pentru a asigura siguranța și bunăstarea locuitorilor afectați.