Ambasada României în Italia: Informații privind reînnoirea cărții de identitate și a pașaportului

Reprezentanții Ambasadei României în Italia reamintesc pe pagina Facebook că documentele expirate ale românilor rămân valabile până la finalul stării de urgență. Cetăţenii aflaţi în această situaţie vor avea la dispoziţie 90 de zile de preschimbare a actelor respective. Cu toate acestea, românii care locuiesc în afara țării este important să solicitate reînnoirea documentelor din timp prin intermediul ambasadei sau oficiilor consulare ale României.

Documentele expirate în perioada stării de urgență sunt recunoscute de autorități doar pe teritoriul României!

Valabilitatea documentelor emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, respectiv de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor aflate în coordonarea metodologică a MAI, Inspectoratului General pentru Imigrări se prelungeşte până la încetarea stării de urgenţă şi sunt recunoscute de autorităţi pe teritoriul României.

Articolul 14 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 prevede: „Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență”. Același lucru sub o altă formă o atestă și art.12 alin.(1) din Ordonanța militară nr.3/2020: „Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență”.

Dacă locuiți în afara țării este totuși important să solicitați reînnoirea documentelor din timp prin intermediul ambasadei sau oficiilor consulare ale României.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pandemia de Coronavirus a determinat modificarea legislației în vederea facilitării reînnoirii documentelor de identitate expirate în perioada 1 martie 2020-prezent. Acest lucru presupune că puteți solicita la Secția Consulară a Ambasadei sau la orice oficiu consular al României din Italia:

  • Reînnoirea cărții de identitate românești prin intermediul unei procuri prin care împuterniciți o altă persoană din România să vă reprezinte la autoritatea competentă pentru eliberarea cărților de identitate (cărțile de identitate nu se pot elibera de către ambasadă sau oficiile consulare, procura fiind singura modalitate disponibilă în prezent pentru reînnoirea acestora de la distanță);
  • Reînnoirea pașaportului românesc cu domiciliul în România, chiar dacă buletinul românesc a expirat în perioada 1 martie 2020 – prezent.

Programările la Secția Consulară a Ambasadei sau la oficiile consulare ale României din Italia se obțin online, doar prin intermediul platformei www.econsulat.ro.

Pentru informații suplimentare referitoare la obținerea unei programări pentru reînnoirea cărții de identitate românești, accesați http://roma.mae.ro/node/479 unde puteți consulta ghidul (tutorialul) referitor la pașii de urmat.

Pentru informații suplimentare referitoare la obținerea unei programări pentru pașaportului românesc cu domiciliul în România, accesați http://roma.mae.ro/node/479 unde puteți consulta ghidul (tutorialul) referitor la pașii de urmat.

Nu aștepta vara, programează-te pentru reînnoirea cărții de identitate sau a pașaportului.