Ambasada României în Italia: Dreptul la pensie, material informativ elaborat pe baza legislației în vigoare

Ambasada României în Italia, prin Biroul atașatului pentru probleme de muncă și sociale, a pus la dispoziția celor interesați un material informativ despre dreptul la pensie, în cazul românilor care au lucrat atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al UE.

În material, pe lângă alte informații deosebit de importante, este prezentată modalitatea de depunerii a cererii, enumerate documentele necesare pentru obținerea pensiei din România, prezentate condițiile de obținere a pensiei din România, dar și cele ale obținerii pensiei în Italia.

Reprezentanții ambasadei mai semnalează și modul în care lucrătorii români din Italia sau din oricare alt stat UE pot plăti contribuții de asigurări sociale, în mod voluntar, în România:

Persoanele care și-au întrerupt temporar sau definitiv activitatea au posibilitatea de a-și plăti contribuții de asigurări sociale în mod voluntar, pe lângă cele deja acumulate, pentru a obține dreptul la pensie sau pentru a majora cuantumul acesteia, atât în Italia cât și în România.

În România, potrivit prevederilor OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie pot plăti retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cetățenii români din țară sau din străinătate, care nu au calitatea de pensionari, pot încheia, până la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care își pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului.

Această măsură luată de Guvern dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Materialul „Dreptul la pensie” este sub formă de broșură și poate fi descărcat de aici: http://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_dreptul_la_pensie_21042021.pdf?fbclid=IwAR2d2_i4QY4U6Do2nOQvhYTMre8AFXTPY43jFlXw1etZkGx4mq0fjinCa6U

Distribuie acest articol