Ambasadorul României în Italia, George Bologan, într-o vizită de lucru în Regiunea Lombardia

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie 2020, Consulatul General al României din Milano, a cărei activitate se desfășoară la momentul actual în condiții normale. Prin prezență și comunicare, ambasadorul a transmis un mesaj de solidaritate și apreciere față de membrii echipei consulare, dar și față de cetățenii români din regiune, interesându-se de starea de spirit a acestora și subliniind importanța de a respecta regulile stabilite de autoritățile italiene, menite să blocheze strada răspândirii virusului Covid-19, se arată într-un comunicat trimis de Ambasada României în Italia.

În aceeași zi, ambasadorul George Bologan a avut o întâlnire de lucru cu președintele Regiunii Lombardia, Attilio Fontana și cu vicepreședintele Regiunii Lombardia, Fabrizio Sala, în care au fost abordate măsurile luate de autoritățile locale și modalitățile prin care România poate ajuta partenerul italian pentru a face față riscurilor sanitare produse de acest virus. Totodată, ambasadorul a transmis solidaritatea statului român față de autoritățile italiene și față de populație, apreciind mobilizarea exemplară a sistemului italian, a cărei eficiență este recunoscută la nivel internațional. Președintele autorității regionale, Attilio Fontana, a exprimat mulțumiri pentru modul în care comunitatea românească a înțeles situația și pentru contribuția acesteia la viața comunității din Lombardia, transmițând asigurări privind capacitatea sistemului italian de a limita răspândirea virusului.

Ambasadroul României în Italia, George Bologan și președintele Regiunii Lombardia, Attilio Fontana. Foto: Ambasada României în Italia

În context, a fost reiterată necesitatea de a respecta recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a fost subliniată importanța colaborării multisectoriale și a cooperării între instituțiile competente din Statele Membre UE, pentru a identifica soluții adecvate.

Cei doi au transmis, cu acest prilej, un mesaj de încredere în măsurile luate și de normalitate arătând că, în fața unei maladii contagioase care provoacă lumea medicală și cercetătorii științifici, este importantă respectarea normelor stabilite de autoritățile sanitare competente, pentru a nu dubla propagarea virusului cu propagarea panicii sociale. Întâlnirea a fost apreciată de partea italiană, cu atât mai mult cu cât ambasadorul României este primul șef de misiune diplomatică acreditat în Italia care a vizitat Lombardia în aceste zile, gest care a reconfirmat prietenia solidă dintre țările noastre.