Ambasadorul României în Italia George Bologan la Bari cu prilejul deschiderii noului consulat general

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a efectuat, la 13 octombrie 2017,o vizită de lucru la Bari, cu prilejul deschiderii noului consulat general și în contextul eforturilor constante ale Ministerului Afacerilor Externe și ale misiunii diplomatice pentru consolidarea relațiilor cu autoritățile regionale și locale.

În cadrul întrevederii cu prefectul de Bari, Marilisa Magno, ambasadorul G. Bologan și consulul general Lucreția Tănase au transmis mulțumiri pentru sprijinul părții italiene față de deschiderea Consulatului General al României la Bari, un proiect prin care Ministerul Afacerilor Externe vine în întâmpinarea necesităților cetățenilor români, contribuind totodată la dinamizarea cooperării bilaterale, pe toate palierele. Șeful misiunii diplomatice a apreciat colaborarea dintre forțele de ordine italiene și cele române și a prezentat eforturile autorităților române pentru identificarea, alături de partea italiană, a unor soluții care să contribuie la stoparea fenomenului exploatării prin muncă, problemă prioritară pentru Ambasadă și pentru Consulatul General de la Bari.

Discuțiile cu membrii sindicatelor CGIL-FLAI Puglia și CGIL Italia au fost axate pe demersurile comune în vederea acordării asistenței necesare lucrătorilor români aflați în dificultate. George Bologan a subliniat importanța colaborării dintre Ambasadă, autorități locale și sindicate, atât în ceea ce privește monitorizarea fenomenului exploatării prin muncă, cât și pentru intensificarea acțiunilor de informare a cetățenilor români cu privire la condițiile de angajare în Italia și la riscurile la care se expun în cazul lipsei unui contract de muncă legal. Au fost evidențiate, cu acest prilej, implicarea comună în apărarea demnității ca valoare universală, precum și rolul formării și promovării unei culturi a muncii și a demnității.

În continuare, ambasadorul a avut o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, la sediul noului consulat general. Amintindu-le celor prezenți că fiecare dintre ei este un vector de imagine al comunității românești din Peninsulă, șeful misiunii diplomatice a arătat că ”trebuie să ne concentrăm eforturile pentru împlinirea binelui și să favorizăm dialogul și abordarea pozitivă. Reperele oferite de memoria istorică ne ajută să cultivăm mai mult sentimentul unității de care avem nevoie”.