Violonista Anca Vasile și cariera de succes a unei artiste românce din Italia

Anca Vasile Caraman, o violonistă româncă de mare succes în Italia, va fi în aceste zile prezentă în România unde va participa joi, 21 februarie, la un concert simfonic susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Pitești, dirijor Matei Pop. Recent, sub îngrijirea artistei românce, a apărut în Italia o colecție de transcrieri din viața și opera lui Antonio Bazzini, compozitor, violonist și profesor italian, care a trăit între anii 1818 – 1897.

Născută în România, la Tulcea, Anca Vasile a început să studieze vioara la vârsta de 4 ani în orașul său natal, apoi a urmat liceul de muzică „George Enescu” și cursurile Universității Naționale de Muzică din București, până în 2005. În anul 2006 a început studiile la Academia Națională Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Domenico Nardio și unde a absolvit în anul 2009.

A câștigat 9 premii naționale, în România și 3 premii internaționale. A participat la concursuri internaționale precum „Queen Elisabeth” din Bruxelles și „Violin Masters” din Montecarlo.

A avur rol de solistă la orchestrele naționale din București, Râmnicu Vâlcea și Galați. De asemenea, a participat la cursuri de master cu Yuri Torcinsky, Mark Lubovsky, Nabueko Aseada, Giulio Franzetti, Kim Nam Num, Yvry Gitlis, Ștefan Gheorghiu, Helena Bondarenko.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din anul 2012 predă cursuri vioară la Conservatorul din Brescia și Darfo. Colaborează cu orchestrele provinciei Brescia și cu cea a Festivalului de pian „Benedetti Michelangeli”.

În 2015 a câștigat audiția de vioară pentru orchestra „Bolzano e Trento” și în 2016 audiția pentru orchestra „Teatro Comunale di Bologna”. Câștigătoare la „Concorso all’Opera di Roma”, în 2016, Anca Vasile interpretează în duet cu pianistul Enrico Pompili, cu care a înregistrat și două CD-uri cu muzica lui Alberto Bonera și cântă în diferite ansambluri de cameră.

A participat la multe concerte în: România, Moldova, Austria, Italia, Franța, Germania, Suedia, Elveția, Danemarca, Monaco, Belgia, Marea Britanie, Olanda și altele.

Violonista Anca Vasile Caraman. Foto: profilul Facebook
Violonista Anca Vasile Caraman. Foto: profilul Facebook